Професор Савић: Престаје апсолутна доминација Запада, долази време Истока

Професор Љубодраг Савић каже за РТС да ће време пред нама обележити престанак апсолутне доминације Запада у свим сферама, као и да долази време Истока. Истиче да се ствара другачија глобална подела света, као и да је то најважнији допринос посете кинеског председника Москви. Говорио је и о реформи јавних предузећа у Србији и каже да су она рак-ране српске привреде, а могу да постану светао пример. ЕПС треба да изађе на тржиште, мора да остане јавно предузеће са већинским власништвом државе, али то јавно предузеће и сва друга јавна предузећа морају да пређу на тржишни начин пословања, поручује Савић.

Сусрет кинеског и руског председника у Москви светски аналитичари означили су као историјски за глобални поредак. С обзиром на санкције Русији и рат у Украјини, у фокусу светских медија је ширење привредне сарадње, а посебно повећање трговине енергентима две светске силе.

Трговина Русије и Кине само прошле године порасла је више од 29 одсто и достигла готово двеста милијарди долара. Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је већина људи обратила пажњу на тај аспект посете.

"Ја бих рекао, да овај пут то није било у фокусу. Мислим да је важнија ствар о којој су разговарала два председника, чињеница да су се Кинези ако су у почетку ове специјалне операције колебали, размишљали какав став да заузму, сада су дефинитивно разумели да су они следећи и то је важна порука за њих. Мислим да је кинески председник добро разумео руског председника, да су и једни и други на мети Запада који има своје циљеве – који су у дубокој супротности са циљевима Русије и Кине", објаснио је Савић.

То је, како каже, практично оно чега се Запад највише плашио, да је Русија гурнута у наручје Кине и то је један чврст савез који се неће  сводити само на економску сарадњу.

Што се тиче економије, Русија је претрпела приличну штету са увођењем санкција, са затварањем гасовода, затварањем нафтовода – нешто што је деценијама обележавало и развој бившег СССР-а. 

Према његовим речима, Русија убрзано тражи путеве, то не иде лако преко ноћи, има проблема и штете.

"Овај сусрет је показао да Русија у дугом року не треба да брине, у кратком року ће бити проблема. У дугом року Русија је апсолутно на правом путу да своје економске проблеме изазване санкцијама на најбољи могући начин разреши", напомиње Савић.

Руски ресурси важни за Кину

Професор напомиње да је дошло до дугорочнијег раскола између Истока и Запада. Наводи да је Саудијска Арабија била деценијама најпоузданији партнер САД, а потпуно је окренула главу на другу страну.

Ствара се, како каже, другачија глобална подела света, то је најважнији допринос ове посете – више Запад није тако јак.

Време пред нама обележиће престанак апсолутне доминације Запада у свим сферама, долази време Истока, али се то неће десити тако брзо, поручује Савић.

Русија највећи приход остварује од гаса и нафте

Поставља се питање може ли захтевно кинеско тржиште да надомести те количине енергената које је Русија слала на тржиште ЕУ, Савић каже да то свакако може. Њима треба енергената много више него што је било потребно Европи. Европа није била пол који је вукао напред, то су биле САД и Кина, за Русију ће то бити тренутни проблем.

Нафта је у понедељак била 70 долара, а данас 76 долара за барел. То је реакција берзе, наводи Савић, уз напомену да то не значи да ће за неколико дана бити тако.

Она је не тако давно била чак негативна – минус 30 или минус 20, плаћали су онима који су увозили лежарину, па у неком тренутку је нафта била 150 или 160 долара, подсећа професор.

Сматра се да је најбоља цена за произвођаче и за потрошаче између 50 и 60 долара, у новије време та цена је подигнута између 80 и 90 долара за барел.

Извоз украјинског жита, ђубрива преко Црног мора

Савић каже да је то довело до повећања цена хране, Русија штити своје интересе, хоће да има равноправан третман да може жито да извози. У бившем СССР-у и Русија и Украјина су биле земље које су се безмало бориле са проблемом глади, фигуративно речено, додао је он.

Сада су то највеће житнице Европе. Земље које производе највише житарица, сада Русија тражи равномеран третман.

"Запад има два аршина – за Украјину и за Русију. Претходни пут када је склопљен споразум изашли су кратких рукава", каже Савић.

Подсећа да у лукама Западне Европе стоје велике количине вештачког ђубрива, Русија је обећала да ће га поклонити афричким земљама –  чак ни та понуда није прихваћена, иако би била корисна за афричке земље.

Широм Европе незадовољство због поскупљења

Савић је, осврћући се на тему протеста због поскупљења и реформи пензионог система у Европи, напоменуо да је на југу Француске мирније него у Паризу, а основни разлог протеста је продужавање времена одласка у пензију за две године.

"Цео свет је у кризи, као и Француска, огромна су превирања, измиче им социјална држава, стара Европа која је покренула причу губи трку", додаје он.

САД и Кина ће изаћи као победници из свега овога, Европа ће потонути, подвлачи Савић и додаје да Србија има највећу трговину, две трећине са ЕУ, а највеће донације и дознаке долазе из ЕУ.

ММФ инсистира на реформама јавних предузећа

Данас су почели разговори званичника Србије са мисијом Међународног монетарног фонда. Професор Савић каже:

"У Србији ништа ново, када долази ММФ увек је једна од тема реформа јавних предузећа, доживели смо озбиљну хаварију која је последица чињенице вишедеценијске небриге за пословање јавних предузећа."

Ово је крајње је време, црвена лампица да држава мора озбиљно да размисли, врло је јасно да та предузећа морају да буду ефикасна, каже Савић.

"ЕПС треба да изађе на тржиште, мора да остане јавно предузеће са већинским власништвом државе, али дефинитивно и то јавно предузеће и сва друга јавна предузећа морају да пређу на тржишни начин пословања. Tо је немогућа мисија, пошто су јавна предузећа била резервоар партијског запошљавања, високих плата – трошиш државни новац за који не мораш да сносиш посебну одговорност", истакао је Савић.

"ММФ сваки пут инсистира на томе, јер је то вентил који испушта ваздух, новац свих грађана, то је можда најслабија карика у функционисању државе с обзиром да се то деценијама не решава, власти су имале интереса да то тако буде, крајње је време да се уозбиљимо", наводи Савић.

Јавна предузећа од рак-ране српске привреде могу постати светао пример, неко ко даје тон укупном развоју Србије, рекао је професор.

"Повећање цена струје и гаса је неминовно, неће бити довољно само то, неопходно је да се спроведу реформе које треба преписати од чешке привреде", закључио је Савић.

уторак, 23. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару