Отворен Сајам аутомобила – више од 40 премијерних модела, у фокусу електрична возила

Отворен је Међународни сајам аутомобила и мотоцикала на Београдском сајму. Један је од 12 највећих сајмова на свету у овој години. Сутра се отвара за посетиоце.

Више од 40 премијерних модела и 250 излагача, међу којима су и највећа имена светске ауто-индустрије, представљају се на међународном сајму аутомобила и мотоцикала. Поред стандардних модела са СУВ моторима, највише је аутомобила нове генерације електричних возила, хибридних и плаг-ин хибридних модела.

Александра Ђурђевић, председница Српске асоцијације увозника возила и делова каже да је на произвођачима огроман притисак да се традиционални типови мотора полако искључују из производње.

"Ми ћемо се наредних година преорјентисати на електрификована возила, изузетно је важно да ми као тржиште за то будемо спремни", додаје Ђурђевићева.

Поред свих проблема у свету, увозници и произвођачи су се сложили да је сајам атрактиван догађај и још једна прилика да се прикажу предности преласка на електрична возила, у чему Србија учествује субвенцијама.

Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре каже да планирају постављање око 100 нових пуњача за е-аутомобиле на самим ауто-путевима и брзим саобраћајницама.

"У оквиру измена Закона о планирању и изградњи уводимо обавезу да приликом изградње зграда, одређени број места имају електро пуњаче, небитно да ли је зграда стамбена или пословна. Поред тога, уводимо обавезу да на свакој пумпи мора да постоји одређени број пуњача за е-аутомобиле. Почели смо да градимо паметне ауто-путеве. Први такав је Моравски коридор, чији ћемо први део пустити сада већ крајем марта, почетком апила", наводи Весић.

Цена појединачне улазнице је 450 динара, цена паркинга у кругу Сајма 150 динара по сату, а радно време Салона аутомобила и сајма "Motopassion" је од 10 до 20 часова до 28. марта.

У фокусу овогодишњег сајма су електрични аутомобили. А због глобалне кризе у ауто-индустрији, ове године нема сајамског попуста, стога су цене аутомобила од 12.000 до 150 хиљада евра.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво