Јаја поскупела 30 одсто, да ли ће бити новог скока цена пре Ускрса

Јаја су у односу на прошлу годину поскупела 30 одсто, али новог поскупљења пред Ускрс неће бити, рекао је за РТС Раде Шкорић, директор Заједнице живинара Београд.

Директор Заједнице живинара Београд истакао је да је до великог повећања дошло због драстичног пада цена условљених појавом коронавируса.

"Јаје је било у депресији цена. Имали смо велики проблем због појаве вируса короне, заустављено тржиште када су произвођачи молили владу да скине са тржишта заосталу количину јаја и тада почиње проблем јер је цена у малопродаји била 12 до 13 динара док је код фармера била шест", истакао је Раде Шкорић.

Додаје да су јаја у Србији најјефтинија не само у региону већ можда и у читавој Европи.

"Јаје је најјефтинији артикал кад треба да се са протеинима снабдете за доручак или вечеру и за те паре ништа друго не можете урадити да квалитетно доручкујете или вечерате. Јаје у Србији је најефтиније можда не у региону већ и у Европи", сматра гост РТС-а.

"Ми имамо вишак јаја, квалитетну производњу, добру генетику, добре произвођаче и велике фарме, па на срећу не увозимо јаја јер су најјефтинија у региону", истиче директор Заједнице живинара Србије и додаје да ће јаја за Ускрс бити довољно и да неће бити већег поскупљења.

"Ускрс за произвођаче није више што је некада био, данас нико више не фарба 100 јаја, то је симболично обележавње па се сведе на 10 до 20 јаја. Продају јаја диктира трговина својим акцијама где ћете моћи да купите јаје за динар ако нешто друго купите. Пред празник ће можда динар или два, али више од тога цена расти неће", закључио је Раде Шкорић.

недеља, 26. март 2023.
17° C

Коментари

Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
B1 i B6 za Regeneraciju Diskova
Дискус хернија, болест 21. века
ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века
Re: pretplata
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом