Јаја поскупела 30 одсто, да ли ће бити новог скока цена пре Ускрса

Јаја су у односу на прошлу годину поскупела 30 одсто, али новог поскупљења пред Ускрс неће бити, рекао је за РТС Раде Шкорић, директор Заједнице живинара Београд.

Директор Заједнице живинара Београд истакао је да је до великог повећања дошло због драстичног пада цена условљених појавом коронавируса.

"Јаје је било у депресији цена. Имали смо велики проблем због појаве вируса короне, заустављено тржиште када су произвођачи молили владу да скине са тржишта заосталу количину јаја и тада почиње проблем јер је цена у малопродаји била 12 до 13 динара док је код фармера била шест", истакао је Раде Шкорић.

Додаје да су јаја у Србији најјефтинија не само у региону већ можда и у читавој Европи.

"Јаје је најјефтинији артикал кад треба да се са протеинима снабдете за доручак или вечеру и за те паре ништа друго не можете урадити да квалитетно доручкујете или вечерате. Јаје у Србији је најефтиније можда не у региону већ и у Европи", сматра гост РТС-а.

"Ми имамо вишак јаја, квалитетну производњу, добру генетику, добре произвођаче и велике фарме, па на срећу не увозимо јаја јер су најјефтинија у региону", истиче директор Заједнице живинара Србије и додаје да ће јаја за Ускрс бити довољно и да неће бити већег поскупљења.

"Ускрс за произвођаче није више што је некада био, данас нико више не фарба 100 јаја, то је симболично обележавње па се сведе на 10 до 20 јаја. Продају јаја диктира трговина својим акцијама где ћете моћи да купите јаје за динар ако нешто друго купите. Пред празник ће можда динар или два, али више од тога цена расти неће", закључио је Раде Шкорић.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво