Читај ми!

Вучић: До 2025. просечна плата у Србији 1.000 евра

Председник Александар Вучић изјавио је да очекује да ће у 2025. години просечна плата у Србији бити 1.000 евра и додао да испуњени циљеви показују, између осталог, и поштовање према грађанима.

"Очекујем да у 2025. просечна плата у целој Србији буде 1.000 евра, што значи у Новом Саду да иде на 1.300, у Београду на 1.350. То очекујем већ до краја 2025. Очекујем за целу Србију толику просечну плату. То смо рекли и у плану је 'Србија 2025'", рекао је Александар Вучић након отварања фабрике "Контитентал" у Новом Саду.

То ћемо постићи и успети, а ниво јавног дуга се неће подићи изнад 60 досто у односу на БДП, додао је Вучић.

"То је испуњење резултата и обећања и показивање поштовања према грађанима", нагласио је председник.

Додао је да није задовољан инфраструктуром. "Више радимо ми него други, али и даље није довољно, мора енегичније, снажније, брже, ефикасније", рекао је Вучић.

Оценио је да су људи који овде раде ресурс Србије. "Научили су како се ради у најмоћнијим компанијама, постали су одговорни, озбиљни, посвећени, не кажу да раде три дана недељно па да кукају, већ да раде пет дана, пуно радно време на озбиљан и одговоран начин, за врло пристојна примања", рекао је председник.

"Јапански 'Нидек' у мају отвара фабрику у Новом Саду"

Председник је најавио да ће у мају у Новом Саду бити отворена и фабрика јапанског "Нидека".

Одговарајући на питање колико Србија може да прати поскупљење процеса производње у Европи и свету и колико то утиче на одрживост великих инвестиција, Вучић је рекао да то ремети неке планове, али да је за Србију од суштинског значаја да подижe раст и тиме јача своју економију.

Вучић је објаснио да када скочи цена нафте, расте и цена битумена, асфалта, да то утиче на градњу путева и прави проблеме. Додао је и да амерички ФЕД и Европска централна банка подижу каматне стопе, што ће успоравати раст, али да Србија мора да се "бори" против тога.

"И наше референтне каматне стопе су високе, али спуштајући инфлацију, морамо да идемо у усиљени раст, на силу раст и да инвестирамо и преко онога колико можемо да се пружимо, да бисмо подижући раст подизали снагу наше економије", истакао је Вучић.

Указао је да је од суштинског значаја да ако Европа расте до један одсто годишње наредних неколико година Србија треба да иде преко 2,5 одсто.

"Тиме драматично смањујемо разлику у односу на земље испред нас", рекао је Вучић и додао да је у Бугарској у децембру просечна плата била 778 евра, што је за 60 евра више него у Србији, али да би у јануару и марту могла да буде, како је рекао, "ту негде". 

"Просечна плата у децембру 718 евра, у Београду 930"

Председник Вучић изјавио је да је, према званичним прелиминарним подацима за децембар, просечна плата у Србији била скоро 85.000 динара или 718 евра, а да је сада и значајно већа због повећања плата од почетка године. Вучић је додао да је просечна плата у Београду износила 930 евра.  

Посебно ће бити добри подаци за јануар и март, додао је Вучић.

"Званични прелиминарни подаци за децембар кажу да је просечна плата у Србији била готово 85.000 динара или 718 евра, у Београду је просек био 930 евра, на Врачару и Старом граду више од 1.250 евра, на Новом Београду и Савском венцу више од 1.200 евра, а у Новом Саду 877 евра, где ће ићи на 950 у марту или мају", пренео је Вучић.

Истакао је да је добра вест то што је у Новом Саду плата скочила око 109 одсто у односу на пре 10 година, односно са 420 на 877 евра.

"Значајно су скочиле плате и у централној Србији. Није онако како бисмо желели и од јутрос разговарамо како додатно да подигнемо подршку и у инфраструктури и субвенцијама и свему другом и за капитално интензивне технолошки напредне пројекте", навео је Вучић.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво