Читај ми!

Професор Мусабеговић: Када инфлација једном уђе у систем тешко се избацује

Према предвиђањима домаћих и страних економиста, тренд подизања каматних стопа од стране Европске централне банке, наставиће се и у овој години, због чега ће рате кредите скочити за око један одсто. Професор Београдске банкарске академије Исмаил Мусабеговић рекао је за РТС да висина еурибора зависи од свакодневне понуде и тражње највећих европских банака. Што се тиче инфлације, оценио је да је за резултате мера централних банака потребно сачекати један или два квартала.

Професор Београдске банкарске академије Исмаил Мусабеговић рекао је за РТС да је еурибор међубанкарска камата, односно, да на банкарском тржишту Европе постоји 30 и више великих банака које сваки дан дају своју понуду по којим ценама би пласирали или узели новац.

"Он се мења сваки дан у зависности да ли се мењају понуде и тражње између банака. То је различита камата од камате која се зове референтна каматна стопа коју да је Европска централна банка", навео је професор Мусабеговић.

Додао је да је данашња вредност тромесечног еурибора је око 2,54, а шестомесечни 3,011 процената.

Говорећи о инфлацији, професор Мусабеговић рекао је да мисли да ће све мере које централне банке предузимају постићи да се смањи инфлаторни притисак и да је врло важно сачекати крај првог квартала како би се видели резултати.

"По неким моделима, мере које доносе централне банке, први ефекат се види негде после два квартала, што видимо у Америци да је полако инфлација релативно смањена, односно умањена на претходни месец. Тако да требаће још најмање један или два квартала да будемо сигурни шта ће се дешавати", истакао је професор.

Нагласио је како плате покушавају да прате инфлацију, али да углавном касне и оценио је да то није толико лоше, пошто повећавање плата и јурење инфлације појачавају инфлацију.

"Сви који поскупљују своје производе врло брзо ће се сусрести са чињеницом да се смањује потражња за њиховим производима. То је један психолошки ефекат у инфлацији, јер једноставно нећете више да купујете нешто што сматрате да је прескупо. Они ће бити принуђени, ја мислим да су већ полако принуђени да смањују цене или да заустављају раст", навео је професор Мусабеговић.

Додао је да када инфлација једном уђе у систем, јако је тешко избацити.

"То вам је као температура или висок притисак. Морате да узимате лекове да би добили неке резултате. Не можете једног дана попити један јак лек и престати вам температура, она ће се поново јавити. Зато централне банке повећавају каматне стопе постепено најављујући", објаснио је професор.

Гостовање професора Мусабеговића у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво