Читај ми!

Председница ЕБРД-a обишла постројење у Винчи: Енергана ће имати велики значај за животну средину

Председница Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Одил Рено-Басо обишла је и постројења за енергетско коришћење комуналног отпада у Винчи за који је ЕБРД обезбедио нешто више од 128 милиона евра.

Одил Рено-Бас изјавила је да је врло импресионара пројектом, посебно када се упореди како је изледала пре инвестиција.

"Када све буде завршено, то ће имати велики значај за животну средину. Драго ми је да је ЕБРД део тога", истакла је Рено-Басо.

На нову санитарну депонију Винча прошле године одложено је 625.000 тона комуналног отпада.

Енергана на отпад је према плану требало да почне да ради у новембру, али је рок померен. Проблем је, кажу, решен и објекат је прикључен на струју.

"Завршили смо такозване хладне пробе. Следеће недеље почеће пробе са отпадом. Већ у јуну су испоруке електричне енергије за пет одсто потрошача у Београду и топлотне енергије за 10 одсто домаћинстава", рекао директор "Бео Чиста Енергија" Филип Тил.

ЕБРД је прошле године финансирао више пројеката у Србији са 650 милиона евра.

"Широм света је вероватно успоравање привредног раста као последица ковида, рата у Украјини, инфлације због цена хране и енергената. Економија Србије је у добром стању, финансије солидне, доста тога је позитивно. Оптимиста сам", каже Рено-Басо.

ЕБРД помаже енергетски сектор, трансформацију ка већем учешћу обновљивих извора и већу енергетску ефикасност објеката. Са 550 милиона евра учествоваће у изградњи брзе пруге Београд-Ниш.

Осим тога, та међународна финансијска институција подржава жене у бизнису, ИТ сектор, иновације, мала и средња предузећа директно и кроз партнерство са банкама.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво