Читај ми!

Момировић: Спољнотрговниска размена Србије у 2022. већа за 30 одсто, Европска унија најзначајнији купац

Привреда Републике Србије завршила је 2022. годину са оствареном рекордном спољнотрговниском разменом од 66.6 милијарди евра, чија је вредност већа од оствареног БДП-а Србије. Истовремено, вредност извоза је прешла износ од 4.000 евра по становнику, изјавио је министар трговине Томислав Момировић.

Томислав Момировић наводи да наша трговинска размена у економски и политички изузетно тешкој години која је иза нас наставља да бележи снажан раст.

"У тешкој борби са инфлацијом коју смо увезли споља успели смо да наше грађане заштитимо од економског удара који је дошао као последица рата на истоку Европе и велике енергетске кризе. Наша трговинска размена у економски и политички изузетно тешкој години која је иза нас наставља да бележи снажан раст", наводи Момироовић.

Указује да је Европска унија и даље најзначајнији купац наших роба и услуга, те да њено учешће у нашем укупном извозу износи 64 одсто.

"Немачка остаје наш најзначајнији спољнотрговински партнер са 8.2 милијарде евра вредном укупном разменом, док за њом следи Кина са 5.8 милијарди евра", истакао је министар.

Указује да је традиционално највећи суфицит остварен са земљама региона и то са Црном Гором у вредности близу 1 милијарде евра, затим са Босном и Херцеговином 843 милиона евра и са Северном Македонијом 459 милиона евра.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво