Читај ми!

Кредит за стан на краћи или дужи рок отплате, са фиксном или варијабилном каматом – који су савети

Без обзира на врсту кредита, никада их не треба узимати олако, кажу стручњаци. Забринутост посебно расте међу онима који размишљају о куповини крова над главом јер нико не зна шта све може да се деси за неколико деценија и колико је то ризично.

Због повећања каматних стопа и цене квадратног метра, у већини банака смањена је потражња за стамбеним кредитима. Прошле године их је узето за 10-ак одсто мање него 2021, која је била рекордна. За оне који се ипак ових дана одлучују да купе стан савет стручњака је да ништа не раде без папира, оловке и рачунања. Треба размотрити примања, расходе и стабилност финансија у дужем периоду. 

"Оним људима којима је потребан стан, не верујем да ће бити препрека него ће само доносити рационалније одлуке, да ли ће узети стан од 100 квадрата или од 50-60, мислим да је то једна од разлика и да у наредних годину или годину и по дана можемо да очекујемо раст каматних стопа и да то урачунају у своју одлуку приликом узимања кредита", наводи Владимир Васић из Удружење банака Србије.

Грађани се углавном одлучују за двособне станове, а најчешћи износи кредита су од 50.000 до 60.000 евра. Камата може бити фиксна, варијабилна или комбинована.

"Комбиновани стамбени кредити, по њима смо ми препознатљиви. Они клијентима омогућавају да се сваке три године определе да ли желе да иду са фиксном каматном стопом у отплати или ће се пребацити на варијабилну каматну стопу. Оно што је интересантно, више од 70 одсто наших клијената се определило за понуду комбинованих стамбених кредита, а 30 одсто се определило за варијабилну каматну стопу", каже Дејан Вучинић, директор Дирекције за управљање мрежом филијала.

Стамбени кредит има око 150.000 грађана

Рата зависи и од учешћа и дужине отплате. Што је дужи период, мања је, али се за камату дâ више, када се на крају све сабере.

"Кључни фактор од којег зависи да ли ћемо узети нешто на мало краћи период од максимално дозвољеног периода као рока отплате зависи од пројекције прилика материјалних, односно финансијских у наредном периоду. Онај ко очекује да ће тада имати нешто већа примања боље је да узме за релативно краћи рок, рецимо десетак година, а не да иде на 20 или 25 година", каже проф. др Хасан Ханић из Београдске банкарске академије.

Стамбни кредит у овом тренутку има око 150.000 грађана Србије. Просечан износ који дугује свако од њих је око 33.000 евра.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво