Читај ми!

Директор ЕПС-а: Не зависимо више од увоза, и даље ћемо имати најјефтинију струју у Европи

Имамо још два и по месеца грејне сезоне, али ако буде хладно, може и да се продужи. Зато је важан стабилан рад термоелектрана и копова угља. Због клизишта, од уторка колубарски рудници испоручују мање угља. Директор ЕПС-а Мирослав Томашевић каже за РТС да ће у току дана бити апсолутно нормализована проузводња угља и остварени планови за јануар. "Сада имамо најјефтинију цену електричне енергије у Европи и сматрам да ће се тај тренд задржати", истиче Томашевић.

Мирослав Томашевић је гостујући у Дневнику РТС-а изјавио да је производња је жива ствар и да ће она бити нормализована. "Синоћ је кренуо роторни багер 1201 у рад, тако да ће у току дана бити апсолутно нормализована производња угља и са поља Е и биће остварени планови за јануар, а то је производња са колубарских копова која износи 63.000 тона", изјавио је Томашевић.

У Колубарским рудницима тврде да су залихе угља 5,4 одсто изнад плана, али министарка енергетике Дубравка Ђедовић није задовољна, упозорава да је на депонијама 30 посто мање угља него прошлог месеца. На питање зашто се ти подаци разликују Томашевић каже да изгледа да је дошло до забуне у подацима и да се депоније налазе на термоелектранама.

"Ту су кључни блокови ТЕНТ А и ТЕНТ Б и ту на залихама имамо близу милион тона угља, а пројектована вредност је 950.000. Укупно на депонијама свим то је негде на нивоу 1.470.000 тона. Када причамо о 30 одсто мањем, то се односило на производњу. Не знам зашто је поменуто 30 одсто, производња се у рудницима одвија спрам планова. Осим колубарских рудника имамо и рудник Дрмно. Производња угља у Србији је на нивоу деведесет до деведесет пет хиљада", нагласио је Томашевић.

ЕПС се, каже, ослања на своју производњу.

"Наша производња се састоји од производње у термосектору која је 70 одсто и хидросектору која је 30 одсто. Постоје делови године када ни ми и ниједна држава не може да задовољи потребе из своје производње. То се дешава и ове зиме. Када бисмо поредили ову и прошлу зиму, ми занемарљиво мало увозимо струје. За јучерашњи дан 117 гигават сати (GWh) је била потрошња у Србији. Увезли смо плански за месец јануар, то радимо унапред, за јучерашњи дан смо купили 3,7 GWh, а извезли 8,8, дакле 5 GWh смо више извезли струје. Ми смо на нивоу 122 до 125 производње што задовољава конзум у зимском периоду, ми не зависимо више од увоза струје", нагласио је Томашевић.

Приоритет инвестиције 

Приоритет за ЕПС су инвестиције и то у зелене капацитете. Предузеће са државом развија пројекат градње ХЕ Бистрица, већ се гради ветропарк у Костолцу, најављено је и више соларних електрана. На питање када се може очекивати неки од тих капацитета на мрежи, Томашевић наводи да ће на мрежи најпре бити блок Костолац Б3 и да очекује производњу у четвртом кварталу.

"То је блок од 350 мегавата и изгрђен је по најмодернијим стандардима. Када причамо о производњи из угља, ЕПС поштује све норме у емисији штетних гасова, као и све остале прописане норме. Не треба се сконцентрисати на угаљ као негативну компоненту. Што се тиче зелене енергије, ми производимо 30 одсто из хидрокапацитета, први ветропарк у власништву ЕПС-а биће пуштен у рад следеће године. Важно је да подстакнемо приватнике који ће направити капацитете у Србији и са правом прече куповине дати ЕПС-у да купи ту енергију. То је циљ, а не искључиво ЕПС да инвестира и да буде власник сваке електране", напомиње Томашевић.

"Очекујемо резултат рада стручњака из Норвешке" 

Указује да ниједна реформа није лака.

"Да ли је ЕПС на удару, пре бих рекао да је на удару одређених група и медија који немају добар однос према ЕПС-у. Напоменућу да је 2014. била ангажована Бостон консалтинг група која се бавила развојем ЕПС-а. Сада је ангажована компанија из Норвешке, то су стручни људи који раде са нама и очекујемо резултат њиховог рада и сагледавања ствари. ЕПС је спреман да поступи по свему за шта Влада донесе одлуку", каже Томашевић.

Указује да је стално на терену.

"Важно је бити са радницима, јер су људи и радници оно што чини ЕПС. Одлазак на терен је добар да се виде сви проблеми. ЕПС има стручних људи и само их треба поставити на праве позиције да се покаже шта ЕПС може, а може много. Постигли смо добар резултат на кратак период", истиче Томашевић.

Додаје да грађани Србије знају да је ЕПС државна компанија и да ради све у интересу државе и грађана.

"Било је једно поскупљење које се сад реализује од 1. јануара, најављена су нова, да ли ће се остварити то не зависи искључиво од ЕПС-а. ЕПС-у су потребне инвестиције, али он има и своје унутрашње ресурсе, ЕПС је тај који подноси захтев за повећање цене електричне енергије, а коначну одлуку доноси држава. Сада имамо најјефтинију цену електричне енергије у Европи и сматрам да ће се тај тренд задржати", истиче Томашевић.

Што се тиче привреде, односно индустрије, додаје, председник је дао задатак, то је развој и инвестиције и то ЕПС мора да испрати.

"Једна избалансирана цена која би била подстицај за стране инвеститоре је свакако један од приоритета и о томе ће се пажљиво доносити одлуке", закључује Томашевић.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво