Читај ми!

Нагли пад цене нафте на берзама, како ће Москва одговорити на бриселски ембарго

Нафтне берзе бележе нагли пад. Цена барела је са 84 склизнула на 78 долара. Међутим, само дан после примене, ембарго на руску нафту ствара тржишне проблеме. Због скупог осигурања транспорт нафте већ успорава, а неке земље суочавају се и са несташицом деривата.

Само дан после бриселског ембарга и ограничења цене руске нафте, танкери се усидравају уз обале Црног мора, јер их Турска не пушта кроз Босфорски мореуз, због нових правила осигурања. А бродови са руском нафтом, то путно осигурање сада могу добити само ако ће је продавати по ограниченој цени од 60 долара и ниже.

И док су Лондон, Вашингтон и Брисел у преговорима са Турском да пропусти бродове, Москва је потврдила да припрема одговор на западне нафтне санкције – медији преносе три могућа сценарија:

  • потпуна забрана продаје земљама које су подржале ограничење, укључујући и посредничке земље и њихове трговачке ланце;
  • забрана уговореног извоза уз условљавање постављања горње ценовне границе;
  • увођење максималног попуста на руску нафту "урал" према нафти сличног квалитета – типа "брент" којом се тргује на Лондонској берзи.

Мађарска се суочава са недостатком свих деривата, укинуто ограничење цене горива 

Неке европске земље упозоравају на несташице дизела, а наш сусед Мађарска суочава се са недостатком свих деривата. Већ десетак дана на пумпама ограничавају и продају гориво на два литра до највише пет литара.

"Ограничења продаје се уводе како не би затварали пумпе, јер су резерве на дну. Значајан део бензинских станица уопште не добија гориво од државне компаније - МОЛ, тако да нема горива по регулисаној нижој цени", рекао је Ласло Гепес, из Асоцијације независних бензинских станица.

Мађарска влада, претходне ноћи по хитном поступку, морала је да укине вишемесечно ограничење цене горива у малопродаји које је у енергетској кризи значило грађанима.

"Санкције Европске уније изазвале су видљиве поремећаје у снабдевању Мађарске енергентима. МОЛ наводи да неће моћи да обезбеди снабдевање без увоза", навео је Гујаш Гергељ, шеф кабинета мађарског премијера.

"Четвртина пумпи протеклих неколико дана је пресушила, што је појава без преседана током постојања МОЛ-а. Укупна потрошња горива у земљи је и до 25 одсто већа него прошле године", рекао је Жолт Хернади, извршни директор МОЛ-а.

Земље које се не одричу руске нафте, међу којима су и Индија и Kина, већ су уговориле веће количине, а од Русије очекују и повластице – као рецимо смањење транспортних трошкова.

Већина стручњака тренутну ситуацију на тржишту оцењује као затишје пред олују - која ће, због смањења руских испорука, у наредном периоду погурати поскпљења и нафте и деривата.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво