Читај ми!

Какве користи систем електронских фактура доноси држави и привреди

Привредницима је остало још само месец дана да се припреме и пријаве на систем електронских фактура. Од 1. јануара 2023. размена е-фактура биће у потпуности обавезна и у трансакцијама унутар приватног сектора, чиме ће процес преласка на нови, модерни начин рада, започет у мају ове године, бити завршен.

Системи е-фискализације и е-фактура обезбедиће велике количине података, тако да ће њихово повезивање омогућити ресорним институцијама да ефикасно надзиру поштовање закона, посебно када је реч о привреди која послује и са фактурама и са фискалним рачунима.

Државна секретарка у Министарству финансија, Славица Савичић наводи за РТС да је систем е-фактура 1. маја стартовао у јавном сектору, а да се потом лагано уводио и у приватни сектор, те да ће се коначна имплементација десити 1. јануара 2023. године.

"Полако смо постепено уводили прво јавни сектор у тај систем, а лагано и приватни сектор, тако да од 1. јануара креће обавезна примена овог система за приватни сектор односно за привреду. Тренутно у систему имамо 178.000 субјеката од тога је нешто преко 10.000 из јавног сектора. Ових преосталих 177.000 су приватни сектор", наводи Савичићева.

Истиче да је од 1.000 највећих привредних субјеката по билансима већ 600 у систему. 

Указује да се новим системом е-фактура тежи појачаној наплати пореза, смањењу сиве економије, мањем  пореском јазу....

Наводи да је Закон о е-фактурама битан јер је реализован дугогодишњи захтев привреде, да пословање буде транспаретније и боље, брже и ефикасније.  

Шта добија држава, а шта привреда 

Члан Фискалног савета проф. др. Бојан Димитријевић наводи за РТС да ће од примене новог система електронских фактура држава добити инструмент у борби против сиве економије и сигурне приходе буџета, а привреди ће обезбедити већу ликвидност.

Указује да са макроекономског становишта увођење система е-фактура би требало да смањи сиву економију и степен ненаплативости ПДВ-а.

"То би требало да повећа степен наплате ПДВ-а а самим тим да смањи оно што се назива пореска евазија односно сива економија", истиче гост Јутарњег програма.

Додао је да ће и држава повећати своју ликвидност, јер се повећањем степена наплате ПДВ-а смањује могућност злоупотреба у тој области. 

Он је додао да су предности за привреду од увођења овог система то што ће се убрзати процес издавања фактура, јер неке симулације показују да то може бити и до десет пута брже него сада. 

"Овај процес издавања е-фактура био би значајан и због убрзане наплате ПДВ-а, то повећава ликвидност привредних субјеката јер сада им се врши бржи повраћај новца", објашњава Димитријевић. 

Нови систем ће, како каже, повећати ликвидност привреде, јер ће од уштеда на издавању фактура и бржег повраћаја ПДВ-а, привреди остати значајна средства.

"Добија се процес дигитализације и аутоматизације у електонској обради тих података, добија се већа брзина у пословању, уштеда у времену, а пошто је време новац добија се уштеда и у новцу јер сада ви не морате да пролазите кроз процес папирне и поштанске обраде тих фактура", објашњава Димитријевић.

Нагласио је да читав процес повећава правну сигурност свих учесника у поступку.

"Добија се и већа правна сигурност и самим тим то побољшава пословни амбијент и конкуренност привреде", оценио је гост Јутарњег програма

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво