Читај ми!

Чадеж: Западни Балкан добар хаб за нове технологије, очекују се нове америчке инвестиције

Амерички привредници бораве у Београду у склопу прве трговинске мисије америчке владе у Србији. После разговора са председником и премијерком, представници компанија из САД ће у Привредној комори Србије имати прилику и за конкретне договоре са привредницима из Србије, али и држава региона. Регион постао интересантан за америчку привреду, могу се очекивати нове инвестиције, каже председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Унапређење економских односа са САД биће тема регионалне конференције Западни Балкан и САД која се одржава у Београду. Представници привредних комора Западног Балкана представиће заједнички потенцијал региона.

Конференција се организује у оквиру посете Србији и Црној Гори Трговинске мисије владе САД коју чини и 26 америчких компанија са фокусом на информационо-комуникационе технологије, енергетику и чисту технологију.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је за РТС да се данас у Београду одржава највеће до сада регионално окупљање компанија из САД и целог региона Западног Балкана.

У Привредној комори Србије биће, како каже, више од 180 компанија.

"Већ је заказано 270 специјалних састанака са конкретним темама између компанија из САД и целог региона. Данас ћемо бити домаћини и компанијама из САД, али и из Београда, Новог Сада, Скопља, Приштине, Пећи, Сарајева, Бањалуке, Тиране", рекао је Чадеж.

Напомиње да амерички привредници бораве у Србији у склопу прве мисије коју је организовала влада САД, те да међу њима има великих компанија попут Амазона.

"Неке од њих по први пут долазе, неке су већ ту, попут NCR, и желе даље да инвестирају", рекао је Чадеж.

Истиче да је овај регион добар хаб за нове технологије и инвестиције базиране на знању и иновацијама.

"Кад погледамо размену робе, имамо доста потенцијала, иако извоз у САД и те како расте. Када погледамо услуге, САД су наше прво извозно тржиште, а највећи део су софтвери и ИТ услуге", каже Чадеж.

Очекује да ове године извоз буде много већи, јер је, како каже, међу актуелним инвестицијама у Србији, како страних тако и домаћих – највише оних у области високих технолошких иновација.

У склопу ове мисије, додаје Чадеж, могу се очекивати нове инвестиције.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво