Читај ми!

Колико ће грађанима који буду штедели струју рачуни бити нижи

Домаћинствима која буду штедела струју Влада Србије одобрила је попусте од 15 до 30 посто. ЕПС ће умањивaти месечне рачуне од октобра до краја марта, у односу на уштеде остварене у односу на исти месец лане. Извршни директор за снабдевање електричном енергијом у ЕПС-у Радован Станић саветује грађане да штеде током зимске сезоне, јер сама штедња доноси смањене рачуне, а уз додатне попусте то може бити уштеда озбиљног новчаног износа.

Радован Станић истиче да сама штедња доноси смањене рачуне и уз додатне попусте то може бити уштеда озбиљног новчаног износа.

"За уштеду у односу на исти месец претходне године која је између 5 и 20 одсто – одобриће се попуст од 15 одсто. За уштеду која је у распону од 20 до 30 одсто – одобриће се попуст од 20 одсто и за уштеду од преко 30 одсто – одобрење ће бити 30 одсто", наводи Станић.

Указује да су домаћинства прошле године током зимског периода просечно трошила 401 киловат-сати.

"Овде можемо говорити о просечном рачуну у зимском периоду, јер је он релевантан за попусте и он је рецимо за период од октобра 2021. до марта 2022. био негде на нивоу 401 киловат-сат по домаћинству."

"Уколико би домаћинство у истом периоду ове године остварило уштеду од рецимо 10 одсто то би значило смањење за неких 21 одсто или укупно око 980 динара. Они који уштеде 30 одсто ће значајно умањити рачун, тако да ова уштеда може ићи и до 2.200 динара", наводи Станић.

Наводи да је потрошња оних који се греју на струју далеко изнад просечне потрошње.

"Можемо овде причати о потрошњи од 1.600, 2.000 киловат-сати, па и више. Рецимо за онога ко троши 2.000 киловат-сати, уколико би смањио потрошњу за неких 10 одсто, уштеда би била на нивоу 7.500 динара или неких 28 одсто рачуна. Ако би то смањење било до 30 одсто и више од тога уштеда би била на нивоу неких 11.000 или 12.000 динара или 55 одсто рачуна", објашњава Станић.

На питање да ли умањење рачуна важи само за потрошњу струје или на цео износ рачуна где се плаћају неке дажбине, одговара: "Умањење рачуна се односи на обрачун за текући месец. Он у себи садржи утрошену енергију, трошак гарантованог снадбевача и обрачунску снагу."

Напомиње да домаћинства у којима не буде било потрошње неће остварити ни попуст. 

Говорећи о домаћинствима која укључују грејна тела и током дана, каже да је акумулирање енергије током дана четири пута скупље.

"Домаћинства треба да предузму све мере које могу да њихови објекти буду енергетски ефикасни – да провере дихтовање врата, да се смањи расипање енергије, потреба за акумулирањем енергије и онда неће бити потребе за дневним трошењем на акумулирање струје", објашњава гост Дневника 1.

Грађанима саветује да током зимске сезоне штеде јер, како каже, штедња се исплати – сама штедња доноси смањење рачуне и уз додатне попусте то може бити уштеда озбиљног новчаног износа.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво