Читај ми!

Раст цена горива и штрајк радника авио-компанија – цех на крају увек плате путници

После најављених штрајкова пилота и кабинског особља великих светских авио-компанија, очекује се и поскупљење карата нарочито на дужим линијама на којима се до сада летело преко Русије. Летови се због рата у Украјини продужавају за три до четири сата, јер се иде заобилазним рутама, а то изискује бар још 30 до 40 одсто више горива које ће у овом случају ипак морати да плате путници.

Како би се избегло већ сад најављено поскупљење, авио-агенти саветују да треба одмах резервисати и купити карту и тиме се обезбедити од нових цена.

"Пре десет година из цене карте издвојена је такса за гориво која може да поскупи на дневном нивоу. Сада је повољнијије купити карте према Азији и неким даљим дестинацијама док такса за гориво не поскупи", каже авио-агент Игор Врањешевић.

Авионско гориво скоро свакодневно мења цену на берзи а цене се разликују и од аеродорома до аеродрома.

Врањешевић указује на то да само гориво у трошку авио-компанија учествује 35 одсто, што, истиче, уопште није мало. Тренутно је гориво поскупело од 30 до 40 одсто и има даљу тенденцију раста, додаје Врањешевић.

Национална авио-компанија Немачке, "Луфтханза", једна је од оних које су биле на удару у претходном периоду. Ове седмице је у једном дану отказано чак хиљаду летова, а све је то последица штрајка радника, тј. синдиката "Верди", који захтева повећање плата од 9,5 одсто.

Чак и ако се то реши, кључни проблем је недостатак радне снаге. Због тога се ове јесени очекује смањење броја летова за осам одсто у индоевропској мрежи.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво