Читај ми!

Пилоти Луфтханзе у штрајку, отказано на стотине летова

Пилоти немачке авио-компаније Луфтханза ступили су у штрајк пошто им је одбијен захтев за повећање плата. Отказано је око 800 путничких и карго летова са два највећа чворишта у Франкфурту и Минхену.

Синдикат летачког особља оптужио је компанију Луфтханза да није побољшала своју претходну понуду, "не остављајући пилотима други избор него да ступе у штрајк како би испунили своје захтеве", преноси АП.

Компанија је саопштила да је понудила линеарну повишицу од 900 евра, што представља повећање од пет одсто за старије пилоте и повећање од 18 одсто онима који су тек започели летачку каријеру.

Синдикат је затражио повећање од 5,5 одсто ове године и аутоматско повећање плата, усклађено са инфлацијом у 2023.

Осим тога, пилоти траже нови систем плата и годишњих одмора за који је авио-компанија навела да би повећао трошкове запослених за око 40 одсто, или за око 900 милиона евра за две године.

Захтеви синдиката подударају се са растом цена енергената и хране и долазе у тренутку када је инфлација у Немачкој порасла на највиши ниво у последњих готово 50 година.

Прошлог месеца руководство Луфтханзе постигло је договор о платама са нелетачким особљем, након штрајка који ју је приморао да откаже више од хиљаду летова.

 

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво