Читај ми!

Отворен међународни сајам "Винска визија Отвореног Балкана"

Први међународни сајма вина "Винска визија Отвореног Балкана" у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" почео је у Београду свечаним отварањем којем су присуствовали председник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније, Еди Рама и Димитар Ковачевски.

Врата Сајма отворена и за грађане и за предузетнике

Врата сајма отворена су и за грађане, који могу да пробају најбоља вина.

Сајам је и прилика да вина оду ван граница региона.

Према подацима Привредне коморе Србије, одржано је 400 састанака произвођача, дистрибутера и фирми које тргују вином.

Најављено је 100 купаца вина из 30 различитих држава.

Извештај Драгане Биберовић

Лидери Балкана у добром расположењу дегустирали вино

Након свечаног отварања сајма "Винска визија Отвореног Балкана", председник Вучић и премијери Северне Македоније и Албаније, Дмитар Ковачевски и Еди Рама, премијер Црне Горе Дритан Абазовић и премијерка Ана Брнабић посетили су неколико штандова излагача и пробали нека од њихових вина.

На штанду једног произвођача из Албаније, који каже да производи око 100.000 боца годишње, они су пробали шампањац и њиме наздравили.

Вучић је на штанду Хиландара препоручио премијерима Ковачевском и Абазовићу да пробају вино.

Председник Србије је у разговору са председником Удружења винара и виноградара Србије Стеваном Рајтом приметио и да вино направљено од аутохтоне албанске сорте подсећа на наш прокупац.

Произвођачи из Неготина представили су се неким интернационалним и аутохтоним сортама попут кабернеа и тамјанике.

Албански винари су позвали Вучића да их посети у Албанији и проба њихове производе тамо где настају.

Накратко је у друштву Раме затим поразговарао са уредницима познатог аустријског часописа специјализованог за винарство Фалстаф, за који је рекао да је наутицајнији магазин о винарству и кулинарству на немачком говорном подручју у Аустрији, Немачкој и Јужном Тиролу.

Опширније Краће

Отворен међународни сајам "Винска визија Отвореног Балкана"

Црним вином од три сорте почео сајам

Отварањем црног вина "Отворени Балкан", које је направљено од три локалне сорте из све три земље чланице ове регионалне иницијативе, почео је Сајам вина.

Председник Вучић се информисао од којих врста грожђа је направљено и, како му је речено, ради се о вину направљеном од српског "пробуса", северномакедонског "вранца" и албанског "шазила".

Сајам је на тај начин симболично отворен, а са осталим лидерима на бини је била и премијерка Србије Ана Брнабић.

Ковачевски: Крајњи циљ укидање граница између земаља региона

Председник Владе Северне Македоније Димитар Ковачевски рекао је на отварању сајма у Београду да је иницијатива "Отворени Балкан" почела као визија регионалне сарадње на путу ка Европској унији, а да је сада прилика да се државе региона заједнички носе са свим изазовима.

"Због тога ћемо искористити сваку прилику да се повезујемо и да добијемо нове могућности јер су се нови путеви отворили пред нама, путеви који повезују и развијају регион. Дошао је тренутак да обезбедимо бољи животни стандард за наше грађане, то је наша дужност", нагласио је Ковачевски.

Рекао је да никада неће престати да ради на отварању граница Балкана, као и да је његов крајњи циљ да границе између земаља региона буду укинуте јер, како каже, грађани то заслужују.

Рама: Отворени Балкан много више од привреде и далеко више од политике

Премијер Албаније Еди Рама поручио је на отварању сајма вина да је регионална иницијатива 'Отвореног Балкана' много више од привреде и трговине, али и далеко више од политике.

"'Отворени Балкан' је производ мира који ће бити одржив, пројекат јединства у миру са визијом за будућност, тако да ово мало суседство у срцу Европе не пати више од остатака из прошлости већ да постане место будућности за наше младе", истакао је Рама.

Навео је да је одлучио да не прочита говор који му је написан, који је почињао тиме да су у Албанији направили прво вино још у бронзаном добу, и истакао да и не зна колико је то тачно, али да зна да смо протраћили много времена у томе да доказујемо ко је био најстарији, први нешто направио и полаже право да живи овде.

Поручио је да смо сви научили да нико неће ићи одавде, пошто ћемо овде остати и после много векова.

"Наш избор је једноставан, како да останемо на овом простору а да сви будемо заједно у истом европском суседству покушавајући да га учинимо мирнијим за наше народе или да можемо да се гађамо камењем и подмећемо једни другима као што смо то радили годинама", поручио је албански премијер.

Рама је изјавио и да је сајам "Винска визија Отвореног Балкана" на високом европском нивоу.

Вучић: Имамо чиме да се поносимо

Председник Србије Александар Вучић рекао је на отварању сајма "Винска визија Отвореног Балкана" у Београду да је данас велики и посебан дан и да нема човека на сајму који није насмејан.

Истакао је да је обилазио многе европске сајмове, али да је мало где у Европи то направљено и урађено као што је "Отворени Балкан" урадио у Београду.

"Имамо чиме да се поносимо и овим што смо заједно урадили показали смо не само да можемо да будемо део света, него да и у много чему можемо да се такмичимо и будемо бољи у различитим сферама друштвеног живота и у свим важним стварима", нагласио је Вучић.

Рекао је да данас може да се види колико је "Отворени Балкан" важна и отворена иницијатива.

Истакао је да је задовољан јер је, поред чињенице да је септембар тежак за винаре, сајам у Београду окупио винаре из Србије, Северне Македоније, Албаније, Италије, Словеније, Хрватске, БиХ, Црне Горе и многих других земаља.

Позвао је грађане Београда и Србије да дођу од данас после подне до недеље да пробају најбоља вина из региона и света.

"Данас су Београд и 'Отворени Балкан' светска престоница вина и отвореног срца поздрављамо госте", нагласио је Вучић.

Више од 350 компанија из 39 земаља заказало је 420 пословних састанака у оквиру Првог међународног сајма вина "Винска визија Отвореног Балкана", који траје до 4. септембра.

Сајам се одржава под покровитељством влада Србије, Северне Македоније и Албаније, а у оквиру иницијативе "Отворени Балкан".

Манифестација окупља винарску елиту, најеминентније винаре, виноградаре, мајсторе подрума, енологе, сомелијере, дистрибутере и трговце вином и промовисаће Балкан као оригиналну туристичку и географску дестинацију и богатство аутохтоних винских сорти.

Матић: Можемо очекивати сјајан бизнис 

Уочи отварања сајма вина, министарка трговине и туризма Татјана Матић рекла је за РТС да можемо очекивати сјајан бизнис.

"Добијали смо све више упита за учестовање на сајму. Интересовање је велико не само из региона него и од реномираних произвођача, из Италије, Аргентине, Чилеа", рекла је Матићева.

"Ово је центар света када говоримо о вину. Београд је центар региона и света када говоримо о вину, а у политичком и трговинском смислу налазимо се на важном месту", истакла је министарка.

Око 100 купаца је дошло да купује вино. "Имамо склопљене уговоре, а у хали 3 ће бити потписани, склопљене уговоре имамо за тржиште Кине. Очекујемо пуно заједничког наступа Србије са Северном Македонијом и Албанијом на већа тржишта", подвукла је Матићева.

Према њеним речима, Кина је већ отворила своја врата, постоји велико интересовање за тржиште САД, и ово је велика прилика за наше произвођаче вина.

Биће одржано и такмичење, а о победнику ће одлучивати еминентни међународни жири из света вина. 

"Ово је међународни сајам вина, значајно је да имамо међународно такмичење, биће 25 судија, добиће се и награде, присутни су реномирани часописи. Све то даје значај овој манифестацији", рекла је она.

Подвукла је да је важна и гастрономија, биће презентована и храна. "Сутра имамо са министрима туризма трилатерални састанак и потписивање заједничке изјаве", најавила је Матићева.

У плану је да се нове винске руте дефинишу и у новој платформи буду доступе грађанима, да нове винске оазе учинимо доступним, закључила је Матићева.

Београд престоница вина 

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је раније, гостујући у Дневнику РТС-а, да Београд јесте престоница вина јер се таква манифестација није одржала на овакав начин у овом делу Европе, то је нешто што је чини посебном због великог броја винара и купаца. 

Када купац долази из САД и Кине, он не улази у то да ли вино долази из Србије, Албаније или из Северне Македоније, већ гледа регион као винско подручје, истиче Чадеж. 

Сајам ће данас од 16 часова бити отворен и за посетиоце који ће током манифестације имати прилику да посете различите тематски дефинисане излагачке целине, да се едукују и буду информисани о историји и пореклу вина, процесу производње, врстама вина, конзумацији, али и да дегустирају и купе најбоља вина из балканског региона и света.

Посебан сегмент манифестације биће посвећен најпознатијим гастрономским специјалитетима из овог дела Европе, а идеја је да се на сајму Србија, Северна Македонија и Албанија, поред вина, посебно представе и својом традиционалном храном.

понедељак, 26. фебруар 2024.
14° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво