Читај ми!

Београд престоница вина – Чадеж за РТС: Желимо да се на регион гледа као на винско подручје

Београд је у наредна четири дана домаћин Првог међународног сајма вина у оквиру иницијативе "Отворени Балкан". Председник ПКС Марко Чадеж рекао је за РТС да ће више од сто великих купаца доћи у Београд да склопе нове уговоре. Када купац долази из САД и Кине он не улази у то да ли вино долази из Србије, Албаније или из Северне Македоније већ гледа регион као винско подручје, истиче Чадеж.

У оквиру манифестације одржаће се и Самит лидера, којем ће присуствовати и премијер Црне Горе, шефови дипломатије Мађарске и Турске, председавајући Већа министара БиХ. Очекује се присуство више од 350 излагача вина из 22 земље.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да Београд јесте престоница вина јер се таква манифестација није одржала на овакав начин у овом делу Европе, то је нешто што је чини посебном због великог броја винара и купаца.

"На иницијативу председника Србије, премијера Албаније и председника Северне Македоније у рекордном року се организовала, манифестација је више од сајма, биће око 400 излагача, 350 излагача вина и око 40 дестилерија из 22 земље. Ово је велика ствар за Београд и Србију да буде домаћин сајма", рекао је Чадеж.

Напомиње да ће сајам бити отворен и за грађане, од 16 до 20 часова – свако ко жели моћи ће да проба вина, не само из своје земље него из читавог региона, ко воли вина прави је дан за њих, али је важан и посао.

Шта ће радити привредници ових дана

Чадеж истиче да је поносан на то што је обезбеђено више од 100 великих купаца, дистрибутера, људи који продају вина широм света да дођу у Београд и направе нове уговоре.

Имамо и посебну платформу, где сте као купац могли да видите шта се нуди, која су то вина и да заказујете састанке, реч је о великим купцима из света, каже он.

Према његовим речима, данас ће бити организовано 420 састанака између купаца и произвођача вина, а трајаће то још.

На тај начин, ствара се могућност за произвођаче вина и перцепцију Србију и региона - као региона вина.

"Када купац долази из САД и Кине он не улази у то да ли вино долази из Србије, Албаније или из Северне Македоније, већ гледа регион као винско подручје, тако желимо да га представимо, много више од вина. Вино на неки начин отвара врата и за добар туризам и за гастрономију", каже Чадеж.

Привредна и политичка сарадња

Вино отвара простор и за добре односе у региону, сутра је самит лидера региона.

Чадеж каже да се кроз иницијативу Отворени Балкан родила нова врста поверења између политичких лидера. "Видели смо у различитим наступима, као у Бриселу, где три лидера могу да пронађу шта је то заједнички интерес за њих, за регион, и да га као такав бране - то је оно што нисмо имали као квалитет у претходним годинама, па ни у претходним иницијативама", подвукао је Чадеж.

Ова иницијатива је дошла од самих лидера, није наметнута, то је врста сарадње међу људима овде, оно што привреда цени и подржава годинама је да се сарадња и даље шири, навео је председник ПКС.

Конкретно се разговара да се још неко прикључи, каже Чадеж.

Потребно је да се са политичког пређе на ниво привредних интереса, а то јесу интереси како ће грађани живети.

Прехрамбена сигурност – да читав регион сарађује

Чадеж указује да је важна ствар на самиту прехрамбена сигурност – споразум о механизмима за обезбеђивање прехрамбене сигурности у региону, то се сутра потписује.

"Када видимо какве су залихе хране, шта се дешава на глобалном тржишту да можемо једни другима да помогнемо, да можемо да предвидимо како ће ствари између нас да се одвијају – то говори о поверењу политичких лидера да заједно могу више него сваки од њих појединачно", истакао је Чадеж.

"Имамо обавезу да се ослободи слободан промет пољопривредно-прехрамбених производа и свака земља се обавезује да неће радити реекспорт те робе, и да видимо складишне капацитете, како можемо да увећамо инфраструктуру која је потребна за неометано снабдевање храном", рекао је Чадеж.

Чадеж каже да је предвиђено такмичење на сајму са међународним жиријем, имаћемо први пут такве награде које ће постати традиција.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво