Читај ми!

НБС наложила осигуравајућим кућама да смање премије осигурања од аутоодговорности

Народна банка Србије је упутила свим друштвима за осигурање која су неосновано повећала премију осигурања од аутоодговорности допис којим их позива да ту премију у најкраћем року врате на претходни ниво, саопштила је НБС.

Народна банка Србије ће у оквиру надзорних овлашћења покренути поступке надзора против оних друштава за осигурање која наставе са наплатом неоправдано повећаних премија и предузети све потребне мере у циљу заштите права и интереса уговарача осигурања, уз примену мера надзора и других санкција према друштву за осигурање, односно одговорним лицима, наводи се у саопштењу.

Истовремено, Народна банка Србије очекује и да друштва за осигурање без одлагања обавесте уговараче осигурања о року и начину на који ће извршити повраћај новца оним уговарачима осигурања којима су наплаћене неосновано веће премије у претходних 25 дана, односно од 1. августа када је премија обавезног осигурања од аутоодговорности значајно повећана - у просеку за око 22 одсто.

Као регулатор на тржишту осигурања, Народна банка Србије је на ванредној седници Извршног одбора усвојила и пропис којим онемогућава да се такве околности понове, тако што је посебно уредила поступак доношења одлука у друштвима за осигурање које се односе на услове и тарифе премија обавезних осигурања.

То значи да ће убудуће друштва за осигурање 60 дана пре планираног повећања обавештавати Народну банку Србије о намери промене тарифе премија уз достављање документа којима су утврдила оправданост промене тих тарифа премија, посебно узимајући у обзир сразмеру узајамних давања у закљученим уговорима, утицај на заштиту права и интереса корисника обавезног осигурања, солвентност или финансијски положај друштва и друге релевантне податке, што ће омогућити спречавање оваквих ситуација у будућности, наводи НБС.

Исто тако, Народна банка Србије је прописом предвидела виши степен одговорности чланова управе и овлашћених актуара у друштвима за осигурање који учествују у доношењу наведених одлука.

Неоправдано повећање тарифа 

Народна банка Србије предузела је активности с обзиром на то да је, како се истиче, у складу с подацима којима располаже, утврдила да је повећање тарифе премија на тржишту неоправдано имајући у виду високу профитабилност ове тарифе осигурања, веома повољан показатељ односа штета и премије, као и укупни позитивни однос пословно-функционалних прихода и расхода.

НБС истиче и да је ово неоправдано повећање премија спроведено без адекватне анализе ефеката, у периоду кризе на глобалном нивоу, у тренутку када се очекују даљи изазови из међународног окружења и трошковни притисци на светском нивоу.

У саопштењу се наводи и да је Народној банци Србије, као централној банци, основни циљ je постизање и одржавање стабилности цена, као и допринос очувању и јачању стабилности финансијског система. Као супервизор у делатности осигурања, Народна банка Србије своју функцију врши са циљем заштите права и интереса осигураника и других корисника осигурања, притом водећи рачуна о солвентности и ликвидности друштава за осигурање.

У случају осигурања од аутоодговорности, које је законом прописано као обавезно и које по учешћу у укупној премији, представља најзначајније и најмасовније осигурање, заштита интереса уговарача осигурања и трећих оштећених лица представља јавни интерес који проистиче из улоге овог осигурања због чега је оно и обавезно за све власнике моторних возила регистрованих за учешће у саобраћају.

Народна банка Србије истиче да су у тешким временима сви дужни да покажу одговорност и воде рачуна и о општем интересу, поред сопственог, јер се непромишљени и исхитрени потези појединаца могу вратити целокупном систему са несагледивим последицама.

недеља, 24. септембар 2023.
18° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"