Читај ми!

Чадеж: У оквиру Отвореног Балкана неће бити забране промета брашна, шећера, уља и основних намирница

Хоће ли регион и Србија ове јесени имати храну и енергенте? О томе су протеклих дана у Тирани говорили представници Србије, Северне Македоније и Албаније. Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж каже за РТС да се споразумом који је у припреми и који ће бити потписан у Београду у септембру дефинише да у оквиру "Отвореног Балкана" неће бити никаквих забрана промета брашна, шећера, уља и основних намирница. Један споразум који ће оквирно дефинисати спремност да између себе имамо увек слободан проток робе, истиче Чадеж.

Марко Чадеж је гостујући у Дневнику РТС-а изјавио да су се састанци држава Западног Балкана усталили, пре сваког самита се ради озбиљно на споразумима и на ономе што треба да убрза проток људи, робе и капитала.

"У радним групама смо разговарали о споразумима о безбеднисти хране, енергетике. Тај споразум се сада израђује и биће потписан у Београду у септембру. Споразумом дефинишемо да у оквиру 'Отвореног Балкана' неће бити никаквих забрана промета брашна, шећера, уља и основних намирница. Један споразум који ће оквирно дефинисати спремност да између себе имамо увек слободан проток робе", рекао је Чадеж.

Албанска страна је, додаје, довела купце и разговарали "су с нама како да формирамо боље и конкурентније цене".

"Не морате да купујете шећер из Немачке када у Албанији можете да добијете повољнији шећер из Србије. То ће охрабрити и приведнике да праве дугорочније уговоре", нагласио је Чадеж.

Споразум ће имати и одредбу о забрани реекспорта, тако да не долази до неких манипулативних радњи.

Чадеж додаје да не виде ниједан проблем у снабдевености.

"Имали смо разговоре с Владом у последња два месеца око шећера. Има га довољно као и осталих животних намирница. Сада је мало већи изазов свињско месо. Кукуруз јесте скупљи, па произвођачи гледају како да ограниче производњу да не би пословали с губицима", наводи Чадеж.

Предлог је, напомиње, да се цена живог меса дефинише према цени кукуруза, у фактору осам према један.

"Предлажемо Влади да се укину максималне цене и да се ограничи цена марже у малопродаји да не би дошло до шпекулација. Ограничења се уводе као вид хитне мере да би се заштитио потрошач и да би се у том периоду, који није дуг, видело како да се реше проблеми", казао је Чадеж.

Додаје да се укидају се све таксе и дажбине које су до сада важиле за увоз или извоз пољопривредних или прехрамбених производа. "Све таксе су наведене, биће потписано у Тирани, што ће додатно да олакша трговину и омогући повољнију цену", наводи председник ПКС-а.

Истиче да ће очигледно доћи до поскупљења струје.

"За сада, када је индустрија у питању, мислим да до краја августа важи цена за привреду од 75 евра по мегават-часу. Чини ми се да ће ту морати да буде корекција. Не можете да очекујете да ЕПС функционише како треба а да имате цену која је нереално ниска. Не очекујемо неко радикално повећање цена. Очекујем да с Владом дође до договора", каже Чадеж.

За сада, додаје, функционише транспорт ка Руској Федерацији али и из Руске Федерације, као и Украјине и Белорусије, али тешко.

"Превоз је више од два пута скупљи него што је био, теже се људи одлучују да возе до тамо. Увоз и извоз функционишу, додуше веома отежано. Проблеми су велики када је у питању достављање робе", закључио је Чадеж.

петак, 19. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару