Читај ми!

Недимовић: Влада ће укинути забрану извоза житарица

На наредној седници Влада ће укинути забрану извоза пшенице, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић после састанка са представницима Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије. У наредних седам дана биће донета одлука и о евентуалном повећању премија за млеко за други квартал на 15 динара. Произвођачи траже и смањење акциза на дизел за 100 литара по хектару и веће субвенције.

Због великих улагања и неповољних услова за производњу, пољопривредници су у незавидној ситуацији, па им је, кажу, помоћ државе преко потребна. За почетак, добили су обећање да ће забрана извоза пшенице бити укинута.

"Спреман је да укине забрану извоза пшенице. Спреман је министар да уведе мораторијум на отплату кредита којима пољопривредници финансирају производњу и да ће покушати да се одложи плаћање закупа државног пољопривредног земљишта, јер произвођачи због суше не могу да плате закуп. Нисмо задовољни другим стварима, подстицајима у сточарству", каже Вукашин Баћина, председник Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије.

Министар је задовољнији разговором од пољопривредника. Каже састанак је био конструктиван уз оцену да је најважније да се решења проблема у аграру траже за столом.

"Има ту још неких предлога који се тичу и нафте и ђубрива, али о томе ћемо наредних дана из простог разлога што морамо да видимо шта се дешава у свету са нафтом и ђубривом. Ми купујемо доста ђубрива, али не можемо знати у ком тренутку ћемо га допремити, јер су невероватни логистички проблеми на простору Дунава и треба нам још мало времена да бисмо могли дати конкретна решења. Има један предлог који се тиче сточарства да премија за млеко за други квартал буде у истом износу као и за први и то ће бити разговарано у Влади и за седам дана биће изнет став о томе", наводи Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

И пољопривредници и министар сагласни су да су за побољшања у српском аграру потребне системске мере, а то захтева време.

"Има ту предлога који све док Србија не буде чланица ЕУ не могу да се реализују у пуном капацитету. Пре свега мислим на давања по хектару. Ја бих највише волео када бисмо могли то, али то није реално. Онда би било само за давање по хектару, ни за шта више у буџету, када би овакав буџет посматрао", додаје Недимовић.

Пољопривредници кажу да је производна цена пшенице 38,5 динара, а да би откупна требало да буде 45. Додају да их је министар обавестио да је послао допис Робним резервама да квоту од 131.000 тона могу да откупљују директно од произвођача, а не откупљивача.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво