Читај ми!

Нереално скуп огрев, па директор "Србијашума" поручује: Хитно ограничити извоз и цену

Вршилац дужности генералног директора "Србијашума" Игор Брауновић рекао је за РТС да су неоправдано повишене цене огрева, да је у "Србијашумама" кубик дрва око 4.000 динара, а на стоваришту око 8.000. Напоменуо је да се хитно мора ограничити прво извоз, а онда и цена. Са друге стране, Групација за обновљиве изворе енергије реаговала је на изјаву Игора Брауновића и демантовала његове, како су оценили, "паушалне наводе".

Грађани увелико спремају огрев за зиму. Потражња која је знатно већа него ранијих година погурала је и цене дрва и пелета – скупљи су 30 до 50 посто него лане. Због светске енергетске кризе, а имајући у виду значај огревног дрвета у предстојећој грејној сезони, Влада је Јавно предузеће "Србијашуме" прогласила енергетским!

Вршилац дужности генералног директора "Србијашума" Игор Брауновић рекао је да статус енергетског предузећа у овој кризи значи да "Србијашуме" треба да обрате пажњу на производњу енергената, односно да обрате пажњу на снабдевање оних који производе енергенте.

"'Србијашуме' спремно дочекују ову кризу, спремније него претходних година", навео је Брауновић и додао да они иначе снабдевају топлане и да је направљена стратегија пре три године према снабдевачима пелета.

Истакао је да је ово предузеће спремно да подмири све потребе грађана.

"Ми се крећемо у складу са дозвољеним сечивим етатом како бисмо на прави начин газдовали шумом и од тога нећемо одступити. Морамо водити рачуна о одрживости газдовања", рекао је директор напомињући да не може да прецизира колико је потражња за огревом сада већа.

Напоменуо је да на територији државе постоје филијале где грађани могу да аплицирају како би купили дрва од "Србијашума", али је процедура компликованија, јер они морају да обезбеде и утовар и превоз.

Брауновић је нагласио да су за осам година у "Србијашумама" цене повећане свега за пет посто.

"Неоправдано су повишене цене огрева. Код нас је кубик дрва око 4.000 динара, а на стоваришту, колико чујемо, око 8.000, али има ту и превоза и других ствари које утичу", каже вршилац дужности генералног директора "Србијашума".

Нагласио је да су цене пелета, које иду и до 40.000 динара, апсолутно неоправдане, када се узме у обзир да сировина за једну тону пелета из "Србијашума" кошта максимално 8.000 динара.

"Неоправдано је измишљати цене жице, цене џакова и узимати просечну цену из тамо неких приватних шума. 'Србијашуме' су са својом сировином у стању да подмире преко произвођача пелета 110.000 корисника, који у данас у Србији не постоје, јер сада има 100.000 корисника", рекао је.

Најавио је састанак са купцима на којем ће им рећи да морају да прикоче са ценама огрева јер ће у супротном "Србијашуме" размислити како ће се понашати у вези са испоруком.

"Хитно се мора ограничити прво извоз, а онда и цена, јер је цена нереална, а не можемо причати о неким трошкова", рекао је Брауновић.

Када је реч о крађи шуме, напомиње да је највећи проблем на административној линији са КиМ, са чим се тешко боре, поред "Србијашума", и војска и полиција.

Групација за обновљиве изворе енергије: Паушални наводи Игора Брауновића

Групација за обновљиве изворе енергије реаговала је на изјаву в. д. генералног директора 'ЈП Србијашуме' Игора Брауновића и демантовала његове, како су оценили, "паушалне наводе".

"Поштовани, Обраћамо Вам се испред чланица Групације за обновљиве изворе енергије које се баве производњом дрвног пелета у Републици Србији. Због тренутне енергетске ситуације као и због све веће забринутости грађана везаних са могућност набавке пелета, желимо да укажемо на проблеме са којима се суочавају произвођачи и да демантујемо паушалне наводе в. д. директора 'ЈП Србијашуме', господина Игора Брауновића.

Уговори са 'ЈП Србијашуме' о испоруци сировине (дрвета) су већини произвођача пелета смањени у односу на претходну годину. Ни тако потписани уговори се не поштују. За првих 5 месеци испоручено је само 40 одсто уговорених количина.

Непоштовање Уговора довело је и до несташице сировине и до значајног раста цена сировине која се набавља из приватних извора. У Србији је прошле године произведено 464.000т пелета. Извоз је био 57.000 т, а увоз 84.000 т. Потрошња пелета у Србији је прошле године износила преко 490.000 т.

Преко 100.000 домаћинстава се греје на пелет. Производња пелета је у овој години у односу на исти период претходне године смањена за 45 одсто искључиво због недостатка сировине. Извоза скоро да и нема пошто не можемо да задовољимо ни тражњу на домаћем тржишту која је наравно приоритет.

Да смо пелет производили само од сировине коју испоручују 'ЈП Србијашуме' производња би за прва четири месеца ове године била још 50 одсто мања у односу на постојећу.

Рад са драматично смањеним производним капацитетима је економски неодржив. Због несташице дрвета на тржишту, цела дрвна индустрија, у којој је директно и индиректно запослено преко 40.000 људи, је у опасности.

Незапамћен раст цена дрвета, у шта се грађани могу уверити на стовариштима сваког дана, уз раст цена струје, нафте, челика, материјала за паковање и резервних делова и велике фиксне трошкове по тони пелета које произвођачи имају због смањене производње, довео је до тога да цене значајно порасту.

На крају можемо да констатујемо да су оптужбе господина Брауновића произвољне и нетачне и да је главни разлог нестабилности на тржишту мањак испорука дрвета од 'ЈП Србијашуме' и драматичан раст цена дрвета из приватних извора", наводи Групација за обновљиве изворе енергије.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво