Читај ми!

Бајатовић: Србија не мора да брине, нови уговор са "Гаспромом" биће добар

Имамо довољно финансијских ресурса, и довољно алтернатива, и мислим да ће уговор са Русима бити довољно добар и у смислу цене, да Србија не мора да брине, рекао је директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.

Душан Бајатовић је за Танјуг истакао да снабдевање Србије гасом тече несметано.

"Гаспром испоручује своје уговорене количине. Сада имамо више него довољне количине, пунимо складиште гаса Банатски двор пуним капацитетом. Нема проблема", рекао је Бајатовић.

Бајатовић очекује да ће јавност после 15. маја моћи да сазна више детаља о новом уговору о снабдевању гасом који бити закључен са руским "Гаспромом".

"Немојте превише да ме питате о детаљима. Веома је незгодно када бих ја сада почео да говорим о детаљима. И због притисака који се врше на нас када је у питању однос са Русијом", рекао је он.

Бајатовић каже да ће Србија сигурно закључити нови гасни уговор са Русијом.

"Сигуран сам да ће бити повољан. Да ли ће бити једнако повољан, јако је тешко рећи. Тешко је замислити да остане иста цена", рекао је он.

Додао је да Србија сада има гас преко Балканског тока, и приступ европском тржишту гаса преко Мађарске.

"Али велико питање је колико ће бити гаса за месец до два дана, и колико ћете моћи да га купите на европском тржишту, ту постоји ризик", сматра он.

Објаснио је да Србија закупљује капацитете у Александрополису, гради интерконекцију Димитровград–Софија, а врло брзо ће почети да финишира интерконекцију према Румунији.

"Градићемо још једно гасно складиште Банатски Итебеј јер је Банатски двор складиште за вршна оптерећења. Када будемо могли да складиштимо две до 2,5 милијарде кубика у Србији, у том моменту имаћемо складишта и за снабдевање и за резерву", рекао је Бајатовић.

петак, 21. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије