Читај ми!

Бајатовић: Србија не мора да брине, нови уговор са "Гаспромом" биће добар

Имамо довољно финансијских ресурса, и довољно алтернатива, и мислим да ће уговор са Русима бити довољно добар и у смислу цене, да Србија не мора да брине, рекао је директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.

Душан Бајатовић је за Танјуг истакао да снабдевање Србије гасом тече несметано.

"Гаспром испоручује своје уговорене количине. Сада имамо више него довољне количине, пунимо складиште гаса Банатски двор пуним капацитетом. Нема проблема", рекао је Бајатовић.

Бајатовић очекује да ће јавност после 15. маја моћи да сазна више детаља о новом уговору о снабдевању гасом који бити закључен са руским "Гаспромом".

"Немојте превише да ме питате о детаљима. Веома је незгодно када бих ја сада почео да говорим о детаљима. И због притисака који се врше на нас када је у питању однос са Русијом", рекао је он.

Бајатовић каже да ће Србија сигурно закључити нови гасни уговор са Русијом.

"Сигуран сам да ће бити повољан. Да ли ће бити једнако повољан, јако је тешко рећи. Тешко је замислити да остане иста цена", рекао је он.

Додао је да Србија сада има гас преко Балканског тока, и приступ европском тржишту гаса преко Мађарске.

"Али велико питање је колико ће бити гаса за месец до два дана, и колико ћете моћи да га купите на европском тржишту, ту постоји ризик", сматра он.

Објаснио је да Србија закупљује капацитете у Александрополису, гради интерконекцију Димитровград–Софија, а врло брзо ће почети да финишира интерконекцију према Румунији.

"Градићемо још једно гасно складиште Банатски Итебеј јер је Банатски двор складиште за вршна оптерећења. Када будемо могли да складиштимо две до 2,5 милијарде кубика у Србији, у том моменту имаћемо складишта и за снабдевање и за резерву", рекао је Бајатовић.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво