Читај ми!

Тржиште некретнина непредвидиво, али једно је извесно – цене ће наставити да расту

Прошле године је порастао промет непокретности за 28 одсто у односу на 2020. годину, а потрошено је скоро 50 одсто више новца, чак више од шест милијарди евра. Закључено је близу 140.000 уговора. Да ли ће се тај тренд наставити и у овој години и колико ће глобални поремећај тржишта због сукоба у Украјини утицати и на Србију, о томе се говорило на Седмој српској конференцији о развоју некретнина и инфраструктуре.

Грађевинска индустрија у великој мери зависи од увоза, па се очекује даљи раст цена некретнина због пораста цена изградње, цене увозних материјала, али због мањка радника.

"Оно што је сасвим извесно то је да актуелна геополитичка ситуација у свету апсолутно није повољна за инвеститоре и оне који граде комплексе и разноразне објекте с обзиром да је тржиште материјала у потпуности непредвидиво. Радна снага која је у корони отишла из Србије се сада враћа али је цена на високом нивоу јер је велика потражња за радницима. Кључна ствар је што нико не може да предвиди шта ће бити за две године", указује Душица Гаковић из фирме "ДЕКА инжињеринг".

Небојша Нешовановић из међународне консултантске куће ЦБРЕ наводи да нико није сигуран колико ће коштати цена градње за три или шест месеци.

"За озбиљно инвестирање то је неприхватљиво. Оно што можемо видети то је успоравање великих инвестиција у којима учествују озбиљни регионални или међународни играчи", додаје Нешовановић.

Михаило Весовић из Привредне коморе Србије каже да у овом тренутку постоји ризик да ће бити изграђени квадрати које неће имати ко да купи по цени по којој реално коштају.

"Онда ће компаније и инвеститори смањивати свој профит с чиме уствари неће моћи даље да реинвестирају ефекте профита који смо имали у задњих седам година", каже Весовић.

Без обзира на цене квадрата и до више хиљада евра станови се лако продају јер многи некретнине виде као најсигурније инвестиције.

"Људи све више сав новац који могу да одвоје пласирају у некренине зато што се кроз историју и кроз кризе показало да је то фактички најсигурнија инвестиција", напомиње Ервин Пашановић испред Адвентис некретнина.

Промет пословног простора је порастао за 42 одсто у односу на 2020. са истовременим растом количине новца од 45 одсто.

Порастао је и промет грађевинског земљишта - за 40 одсто. Две трећине прометованих некретнина плаћено је готовином.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво