Читај ми!

И грађани учествују у планирању локалних буџета

Општине приводе крају планирање буџета за 2022. Рок да их усвоје је 20 децембар. Процењује се да ће локалне касе располагати са око 460 милијарди динара. Како ће се део тог новца распоредити, већ четврту годину питају се и грађани.

Декоративна расвета у једној, а уобичајена у другој улици, или канте за отпатке у свим улицама, предлози су између којих бирају житељи једне од сомборских месних заједница.

Претходних година на тај начин уређена су дечија игралишта, сеоски домови културе и гробља. Општине саме одлучују на који начин ће укључити грађане, неки обавештења шаљу уз комуналне рачуне.

"Сада је почела дистрибуција гласачких листића, гласање траје како би се до 20. децембра и ти предлози грђана могли уврстити у буџет за наредну годину", каже Сава Дојић, градски већник за финансије Сомбор.

Иако је укључивање грађана законска обавеза, истраживање спроведено у 20 општина, указује да више од 60 одсто грађана не верује да може да утиче на одлуку шта ће се финасирати новцем од пореза на имовину.

"Од оних који уопште не излазе на позиве локалних самоуправа, само 10 посто каже да не излази зато што верује да општине раде у њихову корист", наводи Бранислав Милић, Швајцарски програм за финансије Хелветас.

Нешто раније кренуло се у буџетирање које предвиђа детаљан опис потрошње сваког динара.

Локалне касе уључујући и престоничку, у наредној години ће располагати са око 460 милијарди динара. Дугорочни циљ буџетирања да се јавне финансије помере од тога колико је новца опредељено и на шта потрошено, ка томе шта се тиме постигло.

"Од 2015, када је програмски модел буџетирања уведен Законом о буџетском систему, свега 40 општине је своје буџете изражавало на тај начин, данас у буџету за 2021. годину, то је око 140 локалних самоуправа", напомиње Милена Радомировић из Сталне конференције градова и општина.

И наредне године, али пет пута више новца, за инвестиције по избору грађана, понудиће швајцарски програм. До сада се највише улагало у уређење јавних површина.

"Видећемо да ли ће се то наставити и у овој години или ће то бити приоритети као што је образовање, здравство, социјална заштита, шта год да грађани изаберу, ми ћемо то и подржати", наводи Банислав Милић.

Конкурс ће бити расписан до краја месеца, а 750.000 франака утрошиће општине са пројектима по мери грађана.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво