Читај ми!

Крај за пореске рајеве, најбогатије земље постигле договор о опорезивању мултинационалних компанија

Министри финансија најбогатијих држава света (Г7) постигли су договор о затварању прекограничних пореских рупа које користе неке од највећих светских компанија. Група Седам саопштила је да ће подржати минималну глобалну стопу пореза на добит од најмање 15 одсто и да ће успоставити мере које ће осигурати плаћање пореза у земљама у којима предузећа послују.

Британски министар финансија Риши Сунак рекао је да су после вишегодишњих расправа, министри финансија Г7 постигли историјски споразум о реформи глобалног пореског система како би се прилагодио глобалном дигиталном добу.

Споразум, који би требало да буде основа глобалног пакта следећег месеца, има за циљ окончање вишедеценијске "трке до дна" у којој су се земље такмичиле у привлачењу корпоративних гиганата са изузетно ниским пореским стопама.

То је, заузврат, коштало њихове јавне касе стотине милијарди долара – мањак који би сада требало да надокнаде што пре, не би ли се отарасиле огромних трошкова подршке за економије опустошених кризом коронавируса.

Према копији финалног договора у који је Ројтерс имао увид, министри земаља Г7 навели су да ће се "обавезати на глобални минимални порез од најмање 15 одсто за сваку земљу појединачно".

"Обавезујемо се да ћемо постићи праведно решење за расподелу опорезивих права, с тржишним земљама којима су додељена опорезива права на најмање 20 одсто добити која премашује маржу од 10 одсто за највећа и најпрофитабилнија мултинационална предузећа", напомиње се у тексту.

Министри су се сагласили и да крену ка томе да компаније на стандарднији начин пријаве свој утицај на животну средину, како би инвеститори могли лакше да одлуче да ли ће их финансирати, што је кључни циљ Британије.

Богате државе годинама се боре да договоре начин на који могу да прикупе већи приход од великих мултинационалних компанија као што су Гугл, Амазон и Фејсбук, које често књиже профит у јурисдикцијама у којима плаћају мали или никакав порез.

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена дала је ветар у леђа преговорима предлажући минималну глобалну стопу пореза на добит од 15 одсто, изнад нивоа у земљама попут Ирске, али испод најнижег нивоа у Г7.

Групу седам најбогатијих земаља света чине Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан, Велика Британија и САД.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво