Читај ми!

Радна група Владе Србије: "Зиђин" испунио на време све захтеве инспекцијског тима

Радна група Владе Србије за надзор свих потенцијалних загађивача реке Пек констатовала је да је Сербија "Зиђин копер" реализовала наложене мере за повећање ефикасности пречишћавања вода у мајданпечком руднику. Компанија предузима низ других мера са циљем да смањи утицај своје активности на животну средину и корак по корак реши нагомилане наслеђене проблеме у овој области, наводи се у саопштењу.

"Похваљен пројекат који није био део наложених мера, а односи се на повраћај 95 одсто процесних вода из филтраже у погон флотације мајданпечког рудника. Желимо да "Србија Зиђин копер" буде пример да рударство у Србији може да буде зелено, јер је то основни смисао напретка када је ова индустирјска грана у питању", рекао Дејан Милијановић, помоћник министра рударства и енергетике.

Радна група Владе Републике Србије за надзор свих потенцијалних загађивача реке Пек и инспекцијски тим проверили су дан пре рока (29. априла) да ли је Рудник бакра Мајданпек испунио све захтеве везане за елиминисање утицаја на квалитет воде у реци.

Констатовано је да је "Србија Зиђин копер" реализовала наложене мере за повећање ефикасности пречишћавања вода у мајданпечком руднику, али и да компанија предузима низ других мера са циљем да смањи утицај своје активности на животну средину и корак по корак реши нагомилане наслеђене проблеме у овој области.

Компанија је добила и похвалу за реализацију пројекта који није био део наложених мера, а односи се на повраћај 95 одсто процесних вода из филтраже у погон флотације мајданпечког рудника.

Радна група у чијем саставу су, поред осталих, били помоћник министра рударства и енергетике Дејан Милијановић, помоћник министра заштите животне средине Дејан Фурјановић, као и рударски, водни и инспектор заштите животне средине, уверила се том приликом да је мајданпечки рудник учинио све за доследну реализацију наложених мера.

Најпре је детаљно била информисана о свим активностима, а онда је и на лицу места видела учињено. Компанија је очистила постојеће таложнике за прихват атмосферских вода и изградила нове за механичко пречишћавање отпадних, замуљених вода, као и за перионицу тешких и других возила.

Иако то није била обавеза Компаније, од материјала који се деценијама таложио очишћено је и корито реке Мали Пек, и то у делу који није у рудничкој зони, у дужини од скоро 300 метара. Компанија је прихватила и обавезу да изгради још један додатни таложник, како је сугерисано приликом контролног надзора, а преузела је и обавезу редовног испитивања и вођења дневника о квалитету отпадних вода.

Помоћник министра рударства и енергетике Дејан Милијановић изразио је задовољство што су "Зиђин" и Министарство рударства и енергетике "на истом путу", када је реч о заштити животне средине.

"Желимо да Србија Зиђин копер буде пример да рударство у Србији може да буде зелено, јер је то основни смисао напретка када је ова индустирјска грана у питању. Не рударство по било коју цену, већ оно које може да буде одрживо и које мора да буде зелено и у сагласју са законима природе и законима заштите животне средине", нагласио је Милијановић.

Представници Радне групе наговестили су своје чешће присуство у овој средини и активно праћење потенцијалних загађивача реке Пек, а све са циљем да се постигне нулто загађење.

Представници "Зиђина" навели су да ће стриктно спроводити наложене мере инспекцијског тима, али и да ће континуирано радити у области заштите животне средине.

Проблеми историјског наслеђа ће, како су обећали, бити решавани корак по корак до коначне замисли "да воде буду бистрије, а планине зеленије".

Радиће се према стандардима унапређења животне средине до "зеленог рудника" и плану да рудник касније буде врт, а рударство зелена индустрија. У филтражи је већ пуштен у рад систем који 95 одсто процесних вода враћа назад у флотацију, а у области заштите животне средине обављени су и бројни послови око пошумљавања и озелењавања рударских површина.

понедељак, 15. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару