Читај ми!

Све крупније инвестиције из Јапана – да ли стижу улагања у технологију или јефтину радну снагу

Крајем прошле године, у Инђији је постављен камен темељац за изградњу јапанске фабрике за производњу гума "Тојо тајерс". Вредност те инвестиције је 382 милиона евра. Све озбиљније јапанске инвестиције у Србији знак су да компаније из Јапана Србију виде као стабилну и сигурну земљу, наводе из Јапанске пословне алијансе у Србији.

Председник Одбора директора Јапанске пословне алијансе у Србији Горан Пекез навео је да је изградња фабрике "Тојо тајерс" у Инђији значајна инвестиција и да инвестиције компанија из Јапана у Србији постају све крупније.

"Тренутно имамо 45 чланова. То још не звучи претерано много, али је далеко већи број него када смо почињали да радимо у нашим компанијама када су се јапански инвеститори могли пребројати на прсте једне руке", рекао је Пекез током гостовања у Јутарњем програму РТС-а.

Додао је да је тренд позитиван захваљујући положају Србије, економским условима и због повезаности наше земље са важним тржиштима.

"Фабрике и производни погони који се направе у Србији могу снабдевати тржиште Русије, Турске, Европске уније", истакао је Пекез.

Јапан улаже највише новца у развој и истраживање 

Најављено је да ће јапанска компанија "Нидек" уложити 1,9 милијарди долара у изградњу фабрике мотора у Србији. Роберт Лукић, члан Одбора директора Јапанске пословне алијансе, навео је да је Јапан земља која у односу на друштвени производ улаже највише новца у развој и истраживање.

"Инвестиције које долазе из Јапана јесу инвестиције високе технологије. То није класичан офшор јефтиних радних места. Посебно знајући какви су Јапанци, по њиховом начину понашања и пословања, они су врло опрезни. Не треба никако потценити сигнални ефекат јапанских инвестиција. Они се јако дуго премишљају, не доносе лако одлуке о инвестицијама, а када је донесу, то је сигнал за друге инвеститоре да је ово земља која је стабилна и сигурна", казао је Роберт Лукић.

Додао је да је пандемија коронавируса минимално успорила пословну сарадњу са Јапаном и да очекује позитивну 2021. и 2022. годину.

"Сви пројекти, поготово инвестициони у јапанским компанијама су дуготрајни. Ово што видите данас као реализацију, код јапанских инвеститора је нешто што је почело 2014, 2015, евентуално 2016. године. То су дуги пројекти које није пореметила криза са ковидом, није пореметила ни финансијска криза коју је проузроковао ковид", истакао је Горан Пекез.

Додао је да је јако битно да јапански инвеститори имају финансијску стабилност и капацитет да са мало инвестиција уложе много.

Како је навео Пекез, у само четири пројекта јапанских компанија отворено је скоро 7.000 радних места у Србији.

Јапанске компаније присутне у Србији од 1968. године 

"Тојота" је представништво у Југославији отворила 1968. године, а Роберт Лукић је навео да присуство Јапана у Србији "није од јуче".

"Можда то и доказује да Јапанци јесу спори, али када одлуче да инвестирају у значајнијој мери, то се и деси. То представништво је функционисало уз одређене препреке у старој Југославији и непрестано су присутни од 1980. године у Србији", истакао је Лукић.

Горан Пекез је навео да је фабрика "Тојо тајерса" која се гради у Инђији, прва фабрика те компаније у Европи и да је то јако позитиван знак.

"Већина наших чланица посматра Србију као регионални центар, центар за регију Цефте. Доста наших чланица је поставило канцеларију у Србији као центар за регију, за Балкан и одавде покривају мања тржишта", истакао је Пекез.

Нагласио је да је битно споменути партнерство са државом и да јапански инвеститори препознају тренд стабилности у Србији.

Роберт Лукић је истакао да су јапанске традиционалне вредности део пословања јапанских компанија које послују у Србији и да они полажу много на безбедност, екологију и у корпоративну и друштвену одговорност.

Гости "Јутарњег програма" су навели да се надају да ће се Олимпијске игре ове године одржати и да ћемо бити у прилици да видимо технолошке иновације, попут роботе који публици доносе кафу, додају дискове бацачима дискова и учествују у рехабилитацији спортиста.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара