Читај ми!

НБС била гарант монетарне и финансијске стабилности и 2020.

Народна банка Србије је данас да је и у 2020. години, коју су обележиле пандемија и криза која је погодила цео свет, очувала ценовну и финансијску стабилност, којима је битно доприносила и очувана релативна стабилност девизног курса.

"И у ванредним околностима, НБС је испунила своје законом дефинисане циљеве. Инфлацију смо очували на ниском нивоу, чувајући тиме и реалну вредност зарада. Динар је остао релативно стабилан према евру, што привреди и грађанима даје неопходну извесност за пословање и планирање", каже гувернер Јоргованка Табаковић, рекапитулирајићи учинке НБС у години која је на измаку.

Динарска штедња је, како истиче, наставила двоцифрен раст и достигла највеће износе до сада, а проблематични кредити су додатно смањени, на најнижи ниво.

"Упркос пандемији наставили смо и са иновацијама како би се грађанима и привреди омогућиле још квалитетније финансијске услуге. Доносили смо велики број мера готово сваког месеца, којима смо обезбедили ефикасно функционисање тржишта новца, подршку ликвидности свим секторима, повољније услове финансирања, очување кредитне активности и подршку домаћем реалном сектору", наводи Табаковићева.

Додаје да је НБС, делујући правовремено, у пуној мери подржавала председника и Владу Србије у борби за ублажавање економских ефеката пандемије вируса корона, како би се сачувала радна места и производни капацитети.

"Такође, испуњавајући законом прописане циљеве и гледајући унапред, нашим мерама стварали смо предуслове за очување укупне стабилности и у наредном периоду", каже гувернер Јоргованка Табаковићева.

У саопштењу НБС се подсећа да је инфлација у 2020. у просеку, закључно са новембром, износила 1,6 одсто, и поручује да ће и у наредном периоду бити на ниском и стабилном нивоу.

Из централне банке истичу да у својим извештајима рејтинг агенције наглашавају да је управо зарађен кредибилитет монетарне политике један од важних фактора задржавања кредитног рејтинга Србије само на корак од инвестиционог, упркос негативним ефектима пандемије.

Упркос високој неизвесности на глобалном финансијском тржишту, динар је задржао вредност према евру, а тај резултат се дугује благовременим и пажљиво одмереним мерама НБС, укључујући и девизне интервенције и то у условима светске кризе изазване пандемијом, када је грађанима и предузећима то најпотребније.

Девизне резерве на стабилном нивоу 

Девизне резерве Србије су и током кризне 2020. очуване на виском и стабилном нивоу од преко 13 милијарди евра, достигавши историјски рекордан ниво, чиме је додатно ојачана отпорност домаћег финансијског система на потресе из међународног окружења.

Из НБС подсећају да је у прошлој и овој години учешће злата у девизним резервама, као једног од сигурних уточишта у изузетно неизвесним тржишним условима, повећано на преко 13 посто, чиме је то учешће удвостручено у односу на крај 2018.

Динарска штедња је повећана за преко 16 процената током 2020., на нов рекордни ниво од преко 92 милијарде динара, што сведочи о поверењу грађана у домаћу валуту и домаћи банкарски систем. Динарска штедња се од 2013. године у просеку годишње повећава за око 25 процената, и за преко пет пута је већа него 2012.

У извештају се набрајају конкретне мере које је НБС предузела сациљем ублажавања негативних ефеката здравствене кризе на привреду и грађане, укључујући смањење рефернтне камате, мораторијум на отплату дугова, подршка банкама које одобравају динарске кредите привредницима и у оквиру гарантне шеме, релаксирање услова за одобравање стамбених кредита, итд.

"Циљеве не мењамо и настављамо да делујемо у истом смеру - чувањем стабилности у корист наших грађана и привреде. Остајемо поуздан партнер нашој држави у борби за раст инвестиција, даљи раст животног стандарда грађана, извесне и подстицајне услове пословања за нашу привреду и укупан напредак наше економије", наглашава Табаковић.

Износећи очекивање да задржана средњорочна економска перспектива наше земље и мере Владе и НБС допринесу опоравку домаће тражње, гувернерка Јоргованка Табаковић је закључила да ће то, уз даљу нормализацију екстерне тражње, утицати на "више него потпун опоравак наше привреде у следећој години, уз стопу раста бруто домаћег производа од око 6,0 процената".

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво