Читај ми!

ЕПС аутоматизује мрежу – поправке ће бити лакше, а губици мањи

Међудржавни споразум који је крајем новембра Влада потписала са француском Владом, осим градње метроа, доноси и сарадњу у области енергетике. Конкретно са више од 129 милиона евра биће кредитирано унапређење ЕПС-ове електродистрибутивне мреже. То је важно када се зна да Србија, што из техничких разлога, што због крађе струје, годишње изгуби 250 милиона евра.

Срадњом са Французима ЕПС ће аутоматизовати средњенапонску дистрибутивну мрежу. То ће осигурати поузданије снабдевања и квалитетнију струју, даљинско управљање мрежом и брже локализовање кварова и њихову поравку.

Предвиђена је градња најсавременијих трафостаница неопходних не само у градовима због све већег броја потрошача.

"Аутоматизација генерално омогућава неколико стври. Прво значајно смањење губитака што ће да утиче и на екологију читаве земље. Друго, омогућава прикључење обновљивих извора. То је веома важно да би могли да се користе обновљиви извори малих снага који се инсталирају на кућама, по селима", каже Драгољуб Дамљановић, председник Француско-српске привредне коморе.

Такође, омогућава много боље искоришћење постојећих ресурса и мреже и производње, каже Дамљановић и додаје да без те аутоматике, то не би било могуће.

У протеклој деценији губици су смањени, али су и прошле године само у дистрибутивном систему Електропривреде премашили три и по милиона мегават-сати струје.

"Јесу нижи него што су били, али износе негде 11 процената, па када то саберемо и са оним на високом напону који су такође ниски па Србија на те техничке , нетехничке губитке на мрежи губи годишње око 250 милиона евра", каже Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике.

Истиче да се мора улагати у дистрибутивну мрежу да би те губитке смањили и да би могли тај новац да користимо касније за неке друге ствари.

Наша земља на путу ка Европској унији мора повећати и удео енергије из обновљивих извора.

"Француска је добро позиционирана у коришћењу зелене енергије и обновљивих извора, нарочито када је реч о геотермалној енергији и ветропарковима. Заинтересовани смо да их развијамо и у Србији", каже Жан-Луј Фалкони, амбасадор Француске у Србији.

Пројекти зелене енергије са француским инвеститорима већ се припремају. Ветропарк код Кикинде и геотермалне електране у том граду, Суботици, Руми и Врању грејаће домаћинства и производити струју.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво