Преговори о минималцу одржани и данас, завршница у понедељак

Представници синдиката, послодаваца и Владе Србије поново су данас разговарали о висини минималца у наредној години. Представници синдиката најавили су да ће јавност званично о исходу обавестити у понедељак 14. септембра, када су заказани завршни разговори.

После колегијума Социјално-економског савета (СЕС), представници синдиката нису желели да коментаришу исход састанка, као ни то да ли је евентуално постигнуто решење и дошло до промене ранијих ставова.

Они су за Танјуг рекли да ће јавност званично о исходу обавестити у понедељак 14. септембра, када су заказани завршни разговори, односно седница СЕС-а, а потом и конференција за новинаре.

Колегијуму у просторијама УГС "Независност" присуствовали су министар финансија Синиша Мали, министар за рад, запошљавања, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, председник УГС "Независност" Зоран Стојиљковић, председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић и председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић.

Састанак је почео око 10 сати јутрос и трајао је око два сата.

Представници синдиката и послодаваца на јучерашњем састанку преговарачких тимова, уочи одржавања колегијума, нису успели да приближе ставове у погледу висине минималца у идућој години и остали су при својим, раније изнетим предлозима.

Синдикати су става да би минимална цена рада требало да прати висину минималне потрочашке корпе која износи око 37.000 динара.

Представници Уније послодаваца сматрају да се у привреди нису стекли услови да би дошло до повећања минималца за више од четири до шест процената, колико су предложили представници Владе и да очекивањања да он расте више нису реална.

Наводе да ако би повећање ишло више од реалног морали би да траже компензацију за ту разлику.

Услов послодаваца је да се истовремено усвоји пакет мера који би смањио трошкове пословања.

Процене су да минималну зараду у Србији прима око 350.000 људи. Влада је прошле године повећала минималац са 27.000 динара на око 30.000 динара у 2020. годни. 

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара