Премијерка разговарала са представницима групације "Рио Тинто"

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић одржала је путем видео-линка састанак са представницима међународне рударско-металске групације "Рио Тинто", саопштено је из Владе.

"Рио Тинто" је одобрио додатно улагање од готово 200 милиона америчких долара за даљи развој литијум-бор пројекта "Јадар" у Србији. 

Како се наводи у саопштењу, ова одлука је исход усвајања претходне студије оправданости пројекта "Јадар", а компанија "Рио Тинто" је до сада уложила више од 250 милиона долара.

Додаје се да је председница Владе Србије нагласила да је наставак њиховог пословања на пројекту "Јадар" код Лознице од изузетне важности за Србију, посебно у време пандемије коронавируса са којом се суочава читав свет.

Наводи се и да је Брнабићева истакла значај усвајања претходне Студије оправданости за наставак пројекта, истакавши да је то добра вест, не само за Владу Србије, која непосредно сарађује са "Рио Тинтом", већ и за локалну заједницу с обзиром на то да је на пројекту ангажован велики број људи.

Извршни директор "Рио Тинта" за енергију и минерале Болд Батар је, како је наведено у саопштењу, нагласио своје задовољство и радост због блиске сарадње са Владом Србије на реализацији пројекта "Јадар".

"Пројекат 'Јадар' подразумева рад на развоју рудника подземне експлоатације и изградњу индустријског постројења за металуршко-технолошку прераду концентрата јадарита, чији се почетак може очекивати крајем 2021. године", наведено је из Владе.

Састанку у Влади Србије присуствовали су и министар рударства и енергетике Александар Антић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и градоначелник Лознице Видоје Петровић.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара