"Рио тинто" одобрио финансирање Студије изводљивости за пројекат "Јадар"

Рио Тинто је одобрио додатно улагање од готово 200 милиона америчких долара за даљи развој литијум-бор пројекта "Јадар" у Србији. Овим средствима ће се примарно финансирати израдa Студије изводљивости, укључујући завршетак детаљних инжењерских планова, откуп земљишта и исходовање неопходних дозвола до краја 2021. године у складу са распоредом пројеката.

Извршни директор Рио Тинта за енергију и минерале Болд Батар рекао је да портфолио пројеката литијума компаније "Рио Тинто" представља важан део визије да се искористие прилике које се јављају у склопу транзиције у будућност са ниским уделом угљеника.

"Радујемо се што ћемо блиско сарађивати са Владом Републике Србије током следећих осамнаест месеци док будемо развијали и потврђивали своје разумевање пројекта до тачке када можемо да тражимо коначну одлуку о инвестирању од стране Одбора директора Рио Тинта", изјавио је Батар.

Лежиште "Јадар" има висококвалитетну минерализацију бора и литијума која подржава дуг животни век операције и спада у ред оних са најнижим оперативним трошковима за оба производа. Јединствени минерал јадарит откривен је 2004. године близу града Лознице у западној Србији од стране геолога компаније "Рио Тинто".

Компанија је завршила детаљна геолошка истраживања лежишта у фебруару 2020. године.

Резултати програма бушења се сада обрађују у склопу израде наредне верзије геолошког модела. Ово ажурирање олакшаће декларарисање резерви по JORC-у у склопу израде Студије изводљивости и за подношење Елабората о резервама у складу са прописима Републике Србије, којима се регулише област геолошких истраживања и рударства.

Потенцијал за значајне количине светске тражње 

Изградња пројекта укључиће подземни рудник, индустријско постројење за прераду менералне сировине и сву припадајућу инфраструктуру.

Пројекат има потенцијал да обезбеди значајне количине светске тражње ка крајњим индустријским производима за производњу литијумских батерија за електрична возила и складиштење енергије.

Такође, "Јадар" би могао да обезбеди борате који се користе у производњи детерџената, козметике и других производа широке потрошње.

Паралелно са тим, "Рио Тинто" је такође започео рад на пуштању у погон демо постројења за производњу литијума у ​​Сједињеним Америчким Државама, путем које ће се екстраковати литијум из рударског отпада рудника Борон у Калифорнији.

То постројење потенцијално може произвести 10 тона литијум-карбоната годишње, који се користи за батерије за електрична возила и електро-апарате за широку потрошњу.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара