Сезона је бобичастог воћа – ко бере бригу, а ко је са осмехом у воћњаку

Берба малина је при крају, а сезону је обележила висока откупна цена, али и пад приноса. Узгајивачи купина у ову сезону поново улазе са ниском откупном ценом, али за органску је извесно да ће бити двоструко скупља, јер је потражња већа од понуде.

У ражањском крају почела је берба купина. Произвођачи су задовољни родом и квалитетом, али не и ниском откупном ценом, којом не могу да покрију трошкове производње и уложени труд.

"После брања иде резарње, прскање, изношење. Поново прскање, прехрањивање, окопавање", објашњава Наташа Ужаревић, произвођач купина из села Грабово.

"Борићемо се да буде већа цена, ако је икако могуће. А ако не, вероватно ће берба и све остало око купине стати", наводи Невена Јоцић, произвођач купина из Ражња.

Србија је по производњи купина међу лидерима у свету. У ражањском крају након шест година ниске откупне цене утицале су да многи одустану, па је купињака четири пута мање.

"С обзиром да је велика потражња у свету за купином била и прошле године, да је род који је нама плаћан 40 динара извезен по цени од 190 до 250 динара, а ове године је још већа тражња – тако да смо очекивали много већу цену од 100 до 120 динара по килограму", истиче Зоран Стојановић из Удружења воћара Ражањ.

Виша откупна цена зависи и од сорте, али највише се плаћа органска купина. У Србији има око два процента таквих парцела.

"Па биће ово 'лохнес' и 'честер', то су до шездесет, седамдесет динара у конвенционалној производњи. Међутим, у органској је нешто друго, пута два је то отприлике", каже Миро Рајковић из Прилика.

Велика улагања потребна су за узгој боровница, али овом сезоном су задовољни произвођачи.

"Задовољан сам и са квалитетом и са откупном ценом која ће бити у просеку четири и мало јаче евра", наглашава Младен Николић из Пожеге.

И док многи воћари беру бригу због откупних цена, сезонци са осмехом беру црну рибизлу у ивањичком крају.

"Можда зато што се седи, ниси савијен, а берба доста брже иде и лакше је", објашњава Радоје Довијанић из Ивањице.

А потребно је много мање труда и улагања око узгоја црне рибизле, кажу произвођачи.

"Рибизла се коси три до четири пута. Прска се три до четири пута. Значи, нема фрезирања, нема везивања, нема копања, што све кошта", поручује Миро Рајковић из Прилика.

За малину кажу да је црвено злато, али и са површине од једног хектара црних рибизли може се убрати 18.000 евра.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво