Рекордна улагања ЕБРД у Србији од 279 милиона евра

Европска банка за обнову и развој поставила је нови рекорд улагања у Србију у првој половини 2020. године са 279 милиона евра за нове пројекте као одговор на економски утицај пандемије коронавируса.

То је више него двоструко уложени износ у односу на прву половину 2019. године када је Банка уложила 130 милиона евра.

ЕБРД је увећала износ финансирања за кључне банке намењен за подршку малим и средњим предузећима која су погођена коронавирусом, стављајући на располагање кредите преко српских чланица банкарских групација Банка Интезе, Ерсте Банке, Еуробанке, ПроКредит Банке и УниКредит Банке.

Укупан износ инвестиција ЕБРД је нагло порастао достигавши рекордно висок ниво у првој половини 2020. године, јер је Банка брзо реаговала на потребе економија у развоју, које се боре са утицајем коронавируса.

Финансирање је порасло на нешто преко пет милијарди евра у првих шест месеци ове године у земљама у којима ЕБРД делује, у односу на 3,7 милијарди евра годину дана раније и претходни рекорд за прво полугодиште од 3,9 милијарди евра постигнут у 2016. години.

Банка је допунила своје повећано финансирање увећаном подршком за спровођење секторских политика.

ЕБРД улаже у промоцију одрживог и инклузивног развоја приватног сектора у 38 економија у развоју од Естоније преко Египта и Марока до Монголије.

Економски утицај инфекције ковид 19 на регионе ЕБРД је озбиљан и Банка је упозорила у својој најновијој пројекцији за мај на "неизвесност без преседана".

Пакет солидарности за коронавирус

ЕБРД је у марту представила свој Пакет солидарности за коронавирус - низ мера које су уведене да би се задовољиле хитне потребе региона, уз истовремену припрему за снажан опоравак након завршетка пандемије.

Kључни стуб Пакета солидарности је оквир којим се постојећим клијентима обезбеђују средства за хитну ликвидност и обртни капитал.

Потражња за финансирањем у ванредним ситуацијама је била велика и нови инструмент је само у јуну месецу чинио преко милијарду евра укупног финансирања ЕБРД.

У априлу је ЕБРД саопштила да ће све своје активности посветити бављењу ковид 19 пандемијом и да очекује да ће до краја 2021. године инвестирати око 21 милијарду евра.

Од избијања епидемије вируса, динамика повлачења средстава је константно бржа у поређењу са 2019. годином.

Донатори су интензивирали своју помоћ како би подржали Пакет солидарности Банке са рекордним обимом доприноса за прву половину године, обезбеђујући толико потребно бесповратно и концесионо суфинансирање.

Програм за олакшавање трговине

Kовид 19 је озбиљно утицао на трговинске токове и доступност средстава за финансирање трговине, тако да је ЕБРД повећала подршку трговини у оквиру свог Програма за олакшавање трговине.

У првој половини 2020. године Банка је финансирала преко 1.000 трговинских послова са рекордним прометом од 1,9 милијарди евра. Повећала је свој лимит укупне изложености у оквиру програма за 50 одсто на три милијарде евра.

Поред фокусирања на хитан одговор на коронавирус, ЕБРД ради на томе да осигура да опоравак од пандемије буде отпоран на ударе и одржив и у складу са глобалним климатским циљевима којима су предвиђене обавезе преласка на нискоугљеничну економију.

У јулу је ЕБРД представила амбициозне предлоге да постане већински "зелена" банка до 2025. године.

Први пројекат реализован у оквиру Пакета солидарности био је инструмент вредан 145 милиона евра, намењен Банци Африке - БМЦЕ групи у Мароку, која је обезбедила подршку за трговинске активности, као и финансирање за предузећа која су забележила пад промета и профитабилности.

Поред финансијских улагања, ЕБРД се концентрисала на свој рад у области секторских политика како би помогла економијама у својим регионима да одговоре на утицај пандемије.

Чињеница да је Србија у априлу постала пуноправна чланица Међународног житарског савета поздављена је као крупан корак ка подстицању пољопривредног потенцијала земље
захваљујући чвршћој интеграцији у међународна тржишта.

среда, 01. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво