Мала и средња предузећа као покретачи привреде

Да би мала и средња предузећа у Србији остварила свој потенцијал, потребан им је бољи приступ финансирању, иновативна решења и дигитална трансформација. То је порука са Првог националног пословног форума у организацији УСАИД-а.

Из Србије пут дијаспоре неретко путују производи који подсећају на дом. За оне који би рођацима из завичаја да узврате поклоном, прошле године отворен је дијаспора шоп. На онлине полицама предузећа од десетак запослених - око 85 хиљада производа.

"Ако живите, рецимо, у Чикагу, а имате овде породицу коју желите да обрадујете или подржите логично да, не знам, да ли је у питању телевизор или одећа и обућа, посредством Дијаспора шопа ви обавите куповину картицом и ми испоручујемо у року од два до пет радних дана на жељену адресу", рекао је Емил Хубач, суоснивач онлајн продавнице "dijaspora.shop".

Малим и средњим предузећима потребна је помоћ да се снађу у дигиталном свету. На томе ради петнаесторо Нишлија. Нуде производе у области пројектног менаџмента, управљања људским ресурсима и транспорта.

"Наш циљ је да им помогнемо у свакодневном пословању кроз дигиталне производе, кроз дигитализацију да олакшамо и поједноставимо свакодневно пословање у циљу боље продуктивности", рекла је Сара Новосел, из предузећа "Bad Sistems".

Мала и средња предузећа стварају 55 одсто европског и америчког БДП-а. У Србији мање од трећине. УСАИД-ова анкета показала је да предузетници окренути извозу и са већом пословном софистицираношћу, расту брже. Али, таквих је мало.

"Немају довољно приступа европском тржишту, имају проблем да обезбеде финансије неопходне за раст, нису усавршили менаџмент. Примећујемо да овде недостаје и предузетничка култура, иако се то мења", навео је Џозеф Лаутер, директор Пројекта УСАИД за сарадњу и економски развој.

"У САД и у државама широм света мала и средња предузећа су мотор одрживог развоја и стабилности и то је оно што нас занима и овде. Желимо да Србија успе. МСП су најдрагоценији играчи, мислим да је време да Србија препозна њихову вредност за своју економију", рекао је Ентони Годфри, амерички амбасадор у Србији.

Предузетници препознају помаке, али и даље их коче сива економија, парафискални намети, порези и доприноси. Желе лакше до финансијских инјекција и иновативних дигиталних решења.

"Да некако конкретно повежемо МСП са онима који финансирају пројекте, банке, са великим компанијама које јесу носилац у ствари великих пројеката у којима учествују као добављачи из области МСП", казао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Мала и средња предузећа у Србији чине скоро 99 одсто свих фирми, стварају две трећине радних места и домаћих прихода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво