Укидање парафискалних намета кључ да се растерете послодавци

Послодавцима су неопходне пореске олакшице и укидање парафискалних намета како би обновили основна средства за рад и запослили нове раднике, рекао је за РТС директор Уније послодаваца Срђан Дробњаковић.

Послодавци и синдикати били су близу договора око минималне цене рада, али ни овога пута није било па је држава донела одлуку да се минималац подигне за 11,1 одсто.

"Били смо приближни том повећању од 11,1 одсто који је сада већ озваничен. Мислим да захтеви синдиката о повећању од 24,5 одсто у овом тренутку нису реални. Ндам се да ће то бити промењено у периоду он наредних неколико година и да ће се то изједначити са минималном потрошачком корпом", рекао је за Јутарњи Дневник директор Уније послодаваца Срђан Дробњаковић.

Према речима Дробњаковића, послодавци су оптерећени низом како фискалних тако и парафискалних намета којих има чак 510 како на локалном тако и на републичком нивоу.

"Мали послодавац је јако оптерећен и наша намера је да у наредном периоду са социјално-економским саветом, где смо поднели 17 иницијатива од којих су само две усвојене, то изгурамо", каже Дробњаковић.

Када је реч о парафискалним наметима одлука је на држави.

"Ту држава одлучује. Бивши министар Вујовић је обећао да ће се променити закон о локалним самоуправама али се још ништа није урадило а број парафискалних намета је повећан са 390 на 510, и то све говори", наглашава директор Уније послодаваца.

Ипак, смањењем пореског оптерећења послодавцима ће да остане 110 милиона евра а да ли ће то бити коришћено и за повећање плата у приватном сектору зависи од приоритета послодаваца.

"У прво време то може да се користи за повећање нето плата радника али дугорочно веома је важно да то буде инвестиција за будућност. Ми тражимо да се кроз порески кредит, не од 20 него од 100 одсто, обнове основна средства за рад. Замислите колико би то значило текстилној индустрији, куповина машина и запошљавање новог радника јер ради се у три смене", објашњава Дробњаковић.

Када су у питању висине зарада после подизања минималне цене рада сигурно ће бити ланчане реакције јер неко ко је до сада зарађивао 30.000 сада када се изједначи са минималцем наравно да ће тражити повећање.

"Да се остваре пореске олакшице и да се укину парафискални намети једини су начин да се растерети приватни сектор који у највећој мери држи привреду ове земље", рекао је за РТС директор Уније послодаваца Срђан Дробњаковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво