На корак до одлуке o скијалишту на Авали

Иако мање него у претходној, туризам Србије расте и у овој години, 2018. била је рекордна, па је тај резултат тешко одбранити. Додатно отежава и мањи број кинеских туриста због укидања авио-линије Пекинг–Праг–Београд, иранских због увођења виза, а турских због скупљих авио-карата на релацији Истанбул–Београд. С друге стране, од почетка године број руских туриста порастао је за трећину, а аустријских и пољских за петину.

Нема разлога за бригу о будућности домаћег туризма, јер ни близу нисмо искористили све потенцијале. Златној туристичкој петорци Београду, Новом Саду, Златибору, Копаонику и Врњачкој Бањи, где се остварује готово 70 одсто прихода, у наредном периоду прикључиће се и Сокобања, Ниш, Подунавље, Дивчибаре и Палић. 

И једна ексклузивна вест за престоницу. 

"Ми смо на корак до одлуке да се изгради скијалиште на Авали са комплетним зимским, али и летњим садржајима и то ће бити једна нова дестинација у оквиру града Београда, а сличан садржај ћемо изградити и на Јастрепцу", каже Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација.

На Туристичком форуму у Бањи Ковиљачи говорило се и о трендовима у туризму и још једна потврда да нам је глобализација судбина.

"Савремени туриста је у потрази за доживљајем. Он за тим трага, а мање му је важно у којој се земљи то налази", каже Мигел Галего из Европске туристичке комисије.

"Прошло је време када туриста долази на неку дестинацију само да би обишао знаменита места, музеје, направио фотографије. Самим тим је оно што осете на дестинацији и укупан доживљај који имају много значајнији од појединачних услуга", каже Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије.

Путовања су постала стресна јер се туристи труде да у неколико дана виде што више, па се одмор претвара у стампедо. Европа им на то одговара новим концептом названим "спора авантура".

"Није увек нужно да током путовања осетите јак адреналин. Напротив. Успорите ритам, продужите путовање, повежите се са природом и локалним становништвом. То је прави одмор", каже Сара Мер Белшо из "Споре авантуре"

Европа је и даље туристички најпривлачнији континент, где се оствари више од половине свих туристичких путовања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво