Вучић: Заједничко тржиште региона реалност за пет или десет година

Земље Западног Балкана могу много тога да науче од економског повезивања нордијских земаља, изјавио је председник Александар Вучић, који је уверен да ће идеја о формирању заједничког тржишта у региону бити реалност за пет или 10 година. Стални секретар Министарства спољних послова Финске Мати Антонен рекао је да је Нордијска конференција најбољи пример како треба сарађивати са комшијама.

Економија је јача од несугласица - показало се на примеру нордијских земаља, које се убрајају у најјаче привреде Европе и најбоље државе за живот. Како тај рецепт применити на Западном Балкану и како унапредити пословну сарадњу два региона, била је тема инвестиционог форума Нордијске пословне алијансе.

На отварању инвестиционог форума о могућностима пословања региона Западног Балкана и региона нордијских земаља, Вучић је изразио задовољство што су на скупу присутни представници привредних комора целог региона Западног Балкана, укључујући и приштинску.

"Србија жели мање баријера између наших привреда, више путева, железница, мање задржавања на гранцима. Зато смо предлагали формирање заједичког тржишта јер су наше земље исувише мале и број становника мали да би смо представљали озбиљније тржиште за било кога", рекао је Вучић. 

Нагласио је да Србија жели да бизнис, проток људи, капитала, роба и услуга у региону буде потпуно слободан. 

"Уверен сам да ће та идеја, која је наишла на подршку у Албанији и БиХ, а надам се да ће и у Македонији и у Приштини, макар за пет или 10 година постати реланост", поручио је Вучић и истакао да ће тиме трошкови бити смањени за седам до осам одсто, а регион ће повећати конкурентност на тржишту ЕУ и постати привлачнији за већи број страних инвеститора. 

Председник Србије је захвалио свим инвеститорима из нордијских земаља који улажу у Србији, и навео да је размена са нордијским земљама још увек мала, у 2017. била 655 милина евра. 

"Верујемо да ће ове године премашити 700 милиона евра. Надам се да ће бити много више. То нису довољно уверљиви бројеви, сигран сам да можемо боље у будућности", каже Вучић. 

Инвеститорима из Данске, Финске, Шведске и Норвешке уз захвалност да пословању у Србији, поручио је да ће имати подршку наше државе у складу са законом. 

Председник је навео је да је укупна трговина Србије са ЕУ 67 и 68 одсто и да то јасно говори ко су нам кључни партнери. 

Он је позвао привреднике из региона да улажу у Србији и навео да ће Србија улагати у регион, а позвао је и нордијске земље да улажу у Србији и земљама Западног Балкана.

Истакао је ће се земље региона ако се угледају на нордијске, мењати себе у смеру најуспешнијих и најмиринијих зона на свету. 

Подсећа да је Србија напредовала на листи конкурентности, смањила јавни дуг и незапосленост. Како да тај амбијент привуче инвестоторе, али и како да изађемо на нордијско тржиште од 27 милиона потрошача, два су разлога за састанак 400 привредника из два региона.  

Стални секретар Министарства спољних послова Финске Мати Антонен рекао је да је Нордијска конференција најбољи пример како треба сарађивати са комшијама.

"Не слажемо се у свим стварима увек, али дефинитивно делимо заједничке вредности, интересе и можемо да кажемо да играмо у истом тиму", рекао је Антонен.

Где други виде проблем, Финци виде прилику, тако успех своје државе објашњава гост са севера Европе. А за успех региона из којег долази, каже, заслужна је економска сарадња нордијских земаља.  

"Нордијска сарадња има дугу традицију и из историјског угла, то је прави пример како можемо да превазиђемо сукобе и постанемо најбољи пријатељи са комшијама. Ми се можда не слажемо у свим стварима али делимо исте вредности и интересе и једноставно речено, играмо у истом тиму. Ваш регион тежи ка Европској унији и ми подржавамо интеграцију Западног Балкана", каже стални државни секретар Министарства спољних послова Финске Мати Антонен.

Зато предлаже нордијски рецепт - слободно кретање људи и капитала и заједнички наступ на трећим тржиштима. И на Балкану се сарадња најчешће заснива на економији, али резултати су далеко од могућих. 

 

Чадеж: Регион треба да учи од најбољих у свету

Нордијски модел сарадње је велико искуство за земље Западног Балкана, а повезивање са привредницима нордијских земаља прилика да учимо од најбољих на свету, изјавио је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

На отварању инвестиционог форума о могућностима пословања региона Западног Балкана и региона нордијских земаља, Чадеж је рекао да је данашњи скуп централни догађај Недеље нордијских земаља која је посвећена сарадњи и повезивању компанија нордијског региона и региона Западног Балкана.

Три су, каже, разлога због којих је ПКС иницирала тај догађа, а један је чињеница да је нордијско тржиште са 27 милиона потенцијалних потрошача веће од тржишта Западног Балкана.

Међу разлозима су за организовање скупа су и инвестиције озбиљних нордијских компанија у Србији и ширење њиховог пословања, као и трансфер из обасти савремених иновативних технологија, дигиталне и зелене економије, пословних модела, стандарда и драгоценог нордијског знања и искуства. 

"То је прилика за нас да учимо оно што не знамо, да учимо од најбољих", поручио је Чадеж и навео да је у претходна три дана одржано више од 30 билатералних састанака у оквиру Недеље нордијских земаља.

Истакао је да нордијски модел сарадње велико искуство за регион Западног Балкана у залагњима за оснивање заједничке регионалне коморе и најбоља могућа порука за цео регион. 

Директор Нордијске пословне алијансе Андреја Павловић рекао је данашњи скуп највећи догађај у обасти сарадње нордијских компанија и оних из Западног Балкана о чему сведочи и присуство великог броја привредника. 

"Нордијске земље важе за најсрећније, најуспешније, најпросперитетније у свету. Постоји разлог зашто је то тако а најбоља вест је да те земље нуде своју руку и имају намеру да помогну Србији и региону", каже Павловић.  

Најавио је да ће у новембру у Стокхолму Србија учествовати на конференцији на којој ће представити своје предности директорима и руководству норидијских компанија.
Павловић је рекао да је циљ да што више нордијских компанија дође у Србију.

Како је истакао, нордијска тржишта су једна од најзахтевнијих на свету. 

"Баш зато што можемо да будемо конкуренти, треба да искористимо прилику за сарадњу и да данашњи скуп буде почетак балканско нордијске сарадње", поручио је Павловић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво