Пријаве за обрушавање на Коридору 10 – утврђује се надлежност Суда части

Инжењерска комора Србије потврђује да је крајем прошле недеље стигло 16 пријава због обрушавања косине на Коридору 10. Инжењери које је пријавило Министарство први пут су пријављени и раније нису имали поступке пред Судом части, наводе у Комори.

Пред Судом части Инжењерске коморе Србије (ИКС) у току је седам поступака за утврђивање одговорности и евентуалних пропуста у раду инжењера, а сваке године, у просеку пет до шест инжењера у нашој земљи остане без лиценци.

Поред седам поступака који се воде, крајем прошле недеље, тужилац Коморе примио је 16 пријава које је упутило Министарство грађевинарства против пројектаната и инжењера који су обављали техничку контролу главног пројекта за изградњу дела ауто-пута Е-75 на деоници Грделица (Горње поље) – Царичина долина, а након недавног обрушавања потпорног зида у близини тунела Предејане.

Пријаве против чланова ИКС-а тренутно анализира тужилац Коморе, који ће за почетак одлучити да ли је та институција надлежна за покретање поступка против инжењера, каже за Танјуг председник Комисије за приговоре Управног одбора ИКС-а Драгомир Ацовић.

"Стигла је пријава, али у њој није наведено у ком својству су радили ти људи. Ако су радили као службеници органа управе, онда случај није у нашој надлежности, али ако су радили као инжењери у одређеним радним организацијама и ако је њихово ангажовање било везано за извршавање професионалних дужности, онда то јесте случај за нас", рекао је Ацовић.

Објаснио је да је добијање инжењерских лиценци увек краћи поступак, који би требало да траје до месец дана, док је поступак одузимања "дозвола за рад" веома сложена процедура и не може се временски ограничити.

Комора, каже Ацовић, и по закону и по свом статуту има ограничене ингеренције и њен Суд части и одлуке које доноси нису исте као одлуке регуларних судова.

Честа је пракса да се одлуке Суда части Коморе узимају као додатни доказ пред регуларним судовима, пред којима се покрећу прекршајни или кривични поступци.

"Суд части је везан за огрешење о част, а огрешење о част не нормира важећи закон. Комора не може да врши комплетну судску истрагу. Можемо да функционишемо само на основу изјава које смо добили и чињеница које нам дају сами учесници у спору", наводи Ацовић.

С обзиром на те чињенице, прецизира, Комора нема никакве ингеренције над инжењерима без обзира на то да ли имају лиценцу или је не поседују, а који раде у службеном својству као запослени у органима управе или као судски вештаци.

"Уколико немате доказ да је лиценцирани инжењер наступао у личном капацитету и да је његов ауторитет био заснован на томе да он поседује лиценцу, не можете преко Суда части водити поступак против њега", објашњава Ацовић.

Разлог за одузимање лиценце – драстично огрешење о струку  

Каже да, када је реч о случају обрушавања косине на Коридору 10, пријава је тек стигла и прослеђена је тужиоцу, који ће је уз помоћ стручних помоћника анализирати, али додаје да је обавеза Суда части и да штити чланове Коморе против којих су неосновано поднете тужбе.

Највећи број случајева које Комора разматра су неосноване тужбе, каже Ацовић.

"Људи по правилу поведу судски спор и онда за сваки случај поднесу тужбу Комори, па ако Комора прогласи да је тужени заиста нешто скривио, онда то на редовном суду има додатну тежину", наводи Ацовић.

Каже да, уколико дође до одузимања лиценци, најкраћи рок на који инжењери могу да остану без "папира" је шест месеци, а најдужи пет година.

Објашњава да се лиценца углавном одузма у оним случајевима када је дошло до тешког кршења правила струке и угрожавања живота људи, када је, како каже, одузимање лиценце за инжењера најмање што га чека у односу на штету за коју је одговоран.

"Лиценцу одузимамо када је дошло заиста до драматичног огрешења о струку", напомиње Ацовић.

Када дође до удеса на неком градилишту, објашњава, онај који сноси одговорност је шеф градилишта, чак и ако није у томе учествовао.

"То је као капетан на броду, ако страда брод, страдао је и капетан", каже Ацовић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво