Љајић: Решење проблема око брашна за месец дана

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже за РТС да би проблеми око увоза брашна из Србије у Македонију требало да буду решени за месец дана. Додаје да Србија предњачи у региону што се страних инвестиција тиче.

Расим Љајић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да би прва седница мешовитог српско-македонског Комитета требало да се одржи у Београду 14. марта и да ће на тој седници бити тражено дугорочно одрживо решење за уклањање свих ванцаринских баријера и повећање трговинске размене две земље.

"Јуче смо почели са решавањем овог проблема и требало би да он буде решен за месец дана. Ми смо у последњих осам година имали 13 баријера за брашно, а трајног решења нема без договора који смо постигли и орочили за месец дана", објашњава министар. 

Љајић каже да ниједна економија од 10 милиона становника не може сама да оствари економски напредак.

"Главне баријере због којих стагнирамо су политичке, које стварају лошу климу за економску сарадњу, али и царинске. Због оваквих баријера које имамо и које смо и другима правили, стагнирамо и желимо слободан проток роба. Логистички трошкови на Западном Балкану су 16 одсато БДП-а, а у Европи осам одсто", напомиње Љајић.

Каже да Србија са земљама у региону не стоји лоше што се роминга тиче, али да постоје друге врсте препрека за заједничко тржиште.

"Прво ту су политичке препреке, неке то асоцира на стварање Југославије што је бесмислено, друго протекционистичке мере, јер неко настоји да заштити своје мале секторе, а треће ЦЕФТА не функционише. Она ће или стагнирати или морамо да пређемо у већи степен интеграције што води укидању баријера", истиче министар.

Објашњава да што се страних инвестиција тиче, Србија предњачи у региону.

"Али узмите регион као целину, резултати су катастрофални. До 2015. године, Мађарска је привукла три и по пута страних инвестиција више него цео регион заједно. Немамо капацитете као појединачне земље, наша предузећа су неконкурентна на глобалном тржишту, а удруживањем имамо неке шансе", додаје Љајић.

Додаје да је заједнички економски простор и потпуно укидање баријера једино решење. Каже и да је извоз меса у Турску кренуо према споразуму.

"Питање је сад да ли ћемо имати онолико меса колико је предвиђено споразумом. Ми морамо да отварамо и нова тржишта", закључује министар Љајић. 

На питање зна ли нешто о евентуалној реконструкцији Владе, министар Љајић каже да не зна ништа.

"Знам колико и ви, дакле не знам ништа", наводи Расим Љајић. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво