ЕПС: Угаљ скупљи само за препродавце

Куповину колубарског и костолачког угља снабдевачи уговарају код ЕПС-а на лицитацији, што им, кажу, до 15 одсто поскупљује набавку, па већ дижу цене и на стовариштима. Нове полемике у јавности око цене угља забринуле су и грађане и приоритетне потрошаче. Из ЕПС-а поручују – за њих нема поскупљења и угаљ могу да купе у рудницима по ценама које нису мењане од 2013. Цене су, кажу, дигли само за препродавце.

Грађани уз копију личне карте угаљ могу купити директно у рудницима "Колубара" и "Костолац", а приоритетни потрошачи преко својих организација и удружења. Тона сировог угља је од 3.000 до 3.500 динара, двоструко јефтиније него на стовриштима.

"Угља има довољно и пензионери могу бити спокојни – цена за њих се није мењала. До 1. новембра би требало да буде испорука за све пензионере", наводи финансијски директор "ТЕ-КО Костолац", Милан Лаковић.

Из пензионерских удружења уверавају да се неће поновити прошлогодишње кашњење у испоруци угља.

Председник Удружења пензионера Браничевског округа Милорад Јовановић каже да је ове године испорука почела раније.

"Пезионери су задовољни. Искључиво добијамо угаљ са дробилане, што је веома добро, као и радници 'Костолца'. Било је врло мало рекламација", наводи Јовановић.

Мања стоваришта нису ни учествовала на лицитацији, не исплати им се. Продаваће, кажу, друге врсте угља. А снабдевачи из Удружења "Србијаогрев" саопштавају да нису препродавци, већ легални трговци угљем, а да ће трпети грађани којима су рудници далеко.

"Уколико у ЕПС-у преовлада принцип непопустљивости, то јест намера да се огласи о јавном надметању и даље периодично обнављају, то ће довести до даљег погоршања снабдевености тржишта Србије домаћим угљем и до неминовног повећања цена", наводе у "Србијаогреву".

Циљ ЕПС-а је да што више угља прода без посредника.

"Тржишном политиком компаније промењен је само начин продаје велетрговцима и то путем јавног надметања. За њих је промењена цена и она се креће у распону од 3.761 до 3.903 динара", каже Лаковић.

Иначе, за директну куповину у рудницима влада велико интересовање. Из "Колубаре" и "Костолца" испоручују угаљ до свих потрошача у три смене.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво