Добра зарада од туристичких манифестација у Србији

Две хиљаде манифестација годишње се одржи у Србији. Мањи број финансира се из буџета Србије или локалних самоуправа, а највише њих се само издржава. Највише прихода доносе страни туристи, нарочито они из Западне Европе, који у просеку потроше 721 евро. Највећи проблем представља нелегално издавање смештаја, где је на десет лежаја само један легалан.

Само пет великих летњих манифестација у Србији, "Егзит", "Бир фест", Гуча, "Нишвил" и Роштиљијада у Лесковцу, доведу око два милиона туриста и остваре приход од око 30 милиона евра.

Сандра Влатковић из Туристичке организације Србије каже да према проценама организатора и приватних агенција које су спровеле истраживања овогодишњи "Егзит" је остварио приход од 13,94 милиона евра, а да је посета страних туриста већа за 30 одсто.

"Њихов број се готово изједначио са бројем домаћих гостију, а предњаче гости из Западне Европе", додаје Влатковићева.

Управо они највише и троше, у просеку 721 евро. Остали страни гости 645, а домаћи - 198 евра. Од Улице отвореног срца првог јануара до дочека Нове године 31. децембра, у Београду се одржи 237 манифестација.

У Туристичкој организацији Београда кажу да се на сваки динар уложен у организацију заради од четири до осам динара. Такозване мале манифестације, какав је на пример Скуп шаховских проблематичара, доносе добру зараду, јер ти гости троше више од обичних туриста.

"Велики новац се заради, и оно што је такође или подједнако важно је и публицитет који манифестације имају, било да се ради о малим, за ужи круг заинтересованих људи, или оним великим манифестацијама које постају планетарни догађај, попут, рецимо Београдског маратона", наводи директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић.

Највише манифестација, чаки 160, одржи се у августу.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић сматра да убудуће треба направити бољи распоред јер су се ове године у једној недељи одржани и Нишвил и Гитаријада у Зајечару и Гуча. Иако сваки од тих фестивала углавном има посебну циљну групу, ипак долази до преклапања кад гледамо интересовања посетилаца за ове манифестације, наводи Љајић.

Зарада државе могла би бити и већа када би сви легално пословали. У агенцијама које се баве издавањем приватног смештаја тврде, да на један легално издат кревет буде девет нелегалних.

Према незваничним информацијама деведесет одсто издатих апартмана натржишту су нелегални. Они нигде не пријављују своје приходе, а самим тим и не плаћају порез на те приходе, истиче Маја Кисин из Апартмана "Кристал код".

У Туристичкој организацији Србије кажу да се приликом туристичке промоције, па и оне која представља менифестације, претходно испитује тржиште, како би представљање било ефикасније. О томе говори и податак да је девизни приход од туризма у првој половини године већи за 17 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво