понедељак, 28.09.2009, 07:40 -> 08:46
štampajВиноградари задовољни
Виноградари ће убрати око 350 хиљада тона грожђа одличног квалитета, а и винари најављују да ће се вино памтити по овогодишњој берби. Међутим, иако је род добар, све је више запуштених винограда.
Винари у Србији најављују да ће се вино памтити по овогодишњој берби, а виноградари ће убрати око 350 хиљада тона грожђа одличног квалитета.
Међутим, иако је род добар, све је више запуштених винограда, па и ове године из Македоније стиже око 16 хиљада тона грожђа, углавном за винарије које немају сопствену производњу грожђа.
Нема тачних података о површинама под виноградима. Статистика тврди да је то око 60.000 хектара, у Министарству верују да винова лоза заузима трећину наведених површина, а у Удружењу виноградара и винара процењују да нема више од 12.000 хектара засада који се редовно беру. Они који су почели бербу, истичу да је грожђе изузетног квалитета.
Према првим анализама у белим винским сортама грожђа проценат шећера креће се од 21 до 22 процента. Виноградари очекују да ће у црвеним сортама које се касније беру тај проценат шећера бити чак 24 одсто.
"Ове године смо имали изузетне климатске услове за производњу грожђа. Зато ће и вино бити врхунско. Треба запамтити бербу 2009. године", рекао је Миодраг Радовановић из Крњева.
У последњих девет година, захваљујући новцу из аграрног буџета, подигнуто је око 3.000 хектара винове лозе изузетног квалитета. Министарство је новчано помогло и опремање подрума средњих винарија, које повећавају површину под савременим виноградима.
Прошле године било их је седам, а ове године 43 винарије које производе 111 врста вина са географским пореклом. Иначе, производњом вина бави се око 400 приватних подрума, а само њих 50-так и флашира вина. Недавно је усвојен Закон о вину.
"Призвођачи морају да се упишу у виноградски и винарски регистар где ће бити предати сви подаци о виногардима и капацитетима. Уводе и новине у овом закону по угледу на Европску унију, а то је обележавање вина и ознаке о географском пореклу", рекао је Дарко Јакшић из Министарства за пољопривреду.
"Припремили смо документацију за бербу 2009-те, а сада припремамо документацију за бербу 2010-те јер су нам стигли нови виногради на род, за производњу вина са географским пореклом", рекао је Драган Васић из Смедерева.
Ових дана килограм квалитетног винског грожђа креће се од 40 до 50 динара. Нажалост, то грожђе чини само десетак процената укупних количина убраног грожђа.
Зато Министарство пољопривреде сваком виноградару и винару који подиже нов виноград плаћа 270 динара за посађени квалитетни калем.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар