Непромењен ПДВ - једноцифрена инфлација

Уколико не буде повећан ПДВ, овогодишња инфлација биће једноцифрена, процене су НБС. У Србији цене обуће и одеће изнад просека у ЕУ, јефтиније услуге, гориво, електрична енергија, алкохол и дуван.

Овогодишња инфлација ће, према процени Народне банке Србије (НБС) бити једноцифрена и износиће девет одсто, изузев у случају ако се повећа стопа пореза на додату вредност (ПДВ), рекао је генерални директор Сектора за економске анализе и истраживања НБС Бранко Хинић.

"Повећање садашње ниже стопе ПДВ-а са осам на десет одсто, као и више стопе са 18 на 20 одсто допринело би расту инфлације за један одсто, док би изједначавање тих стопа на 18 одсто проузроковало расту цена за два одсто", рекао је Хинић на презентацији извештаја о инфлацији у августу.

Хинић је рекао да ће пад тражње, стабилизација девизног курса и успоравање раста цена које су под контролом државе бити кључни за смиривање раста цена и даље снижавање референтне каматне стопе. 

"Извесније је да ће референтена каматана стопа падати у наредном периоду него да ће остати на садашњих 12 одсто, али то ће највише зависити од економске политике Владе Србије", рекао је Хинић.

Анализа "Еуростата" је, према речима Хинића, показала је да су цене у Србији у 2008. години износиле 58 одсто просека цена у Европској унији, а у првом полугодишту ове године, кад се обрачуна инфлација и промена девизног курса, 54,7 одсто.

У Србији су, како је додао, цене обуће и одеће изнад просека у ЕУ, док су услуге, гориво, електрична енрегија, алкохол и дуван јефтинији.

Хинић је рекао да је повећана ликвиност банака у другом тромесечју није утицало да се повећа износ кредита, изузев оних које субвенционише држава. У јулу је удео субвенцинисаних кредита у укупним кредитима износио 22 одсто.

Банке су, према подацима НБС, у куповину хартије од вредности НБС уложиле 150 милијарди динара, а у државне записе 70 милијарди динара.

Плате у државној администрацији нису повећане

Заменик директора Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић је негирао информације да су у последњих неколико месеци порасле плате запослених у државној администрацији, где је запослено 64.000 људи.

Он је упозорио да се најавама смањења броја запослених у администрацији и смањењем њихових плата може угрозити функционисање државе, јер ће најбољи радници напустити државну службу.

"Финансијско тржиште у Србији је у колапсу и може се опоравити само реформом јавног сектора која би омогућила рад институционалних инвестиционих фондова", оценио је Ковачевић.

Професор Економског факултета Ђорђе Ђукић је прогнозирао да ће у четвртом кварталу ове године економска криза још више погодити привреду и да се почетком наредне године тешко може очекивати економски опоравак.

"Јако је важно да држава почне да исплаћује дугове према предузећима како би се скратили рокови за измирење обавеза добављача роба", рекао је Дјукић.

Његова је процена да банке у наредном периоду неће мењати кредитну политику уколико централна банка не донесе стимулативне мере. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије