Станови јефтинији, купаца нема

После појефтињења станова за 10 до 20 одсто у последњих неколико месеци, тржиште некретнина у Србији мало је оживело. Агенти кажу да цене станова могу да буду и ниже, уколико започне најављена масовна станоградња.

На југу Србије, у Пироту продаја станова је стала, јер и оне по цени од 480 до 550 евра за квадрат нема ко да купи. Пироћанци у шали кажу да би, по тој цени, станови у већим градовима планули.

"Платежна моћ људи је доста слабија и људи избегавају куповину некретнина. Пироћанци, који имају своју децу која уче ван Пирота, углавном се одлучују за куповину некретнина у Новом Саду и Београду", каже Братислав Илић из агенције за некретнине у Пироту.

На истоку Србије, у Зајечару, све мање грађана купује стан. Агенти кажу да је од почетка године продато само 15 станова. Новоградње готово да нема, а цена квадрата је од 500 до 750 евра.

У Новом Саду цене квадрата полако се приближавају онима у престоници, па квадрат кошта од 900 на периферији, до 1800 евра у центру. Купују се углавном станови у изградњи.

У односу на јун, квадрат у Београду појефтинио је 20 одсто. Тако стан у ширем центру може да се купи за 1600 евра, а на периферији кошта од 900 до 1200 евра.

Међутим и те цене станова нису биле довољан мамац да се велики број одлучи за куповину. Рецесија је довела до тога да људи немају пара и да се боје за своје радно место.

Инвеститори користе ситуацију што у центру морају да дају много више новца за грађевинско земљиште, комуналне прикључке, наглашавајући да је то у Београду скупље него у Крушевцу или Шапцу што много подиже цену станова", каже Александра Кон из агенције за некретнине у Београду.

Нереално високе цене у Београду

Економисти сматрају да многи нереално подижу цене управо у престоници, која је финансијски центар, и да држава због тога мора да подстакне већу градњу станова, али и избегне монопол који тренутно влада на тржишту.

"Предузећима која се баве станоградњом треба обезбедити субвенционисане кредите по сличном узорку као што су одобравани кредити за ликвидност у условима кризе", каже Милан Ћулибрк, аналитичар.

Он сматра да би држава требала да субвенционише део камата из буџета и тако смањи камате предузећима која користе кредите, што би смањило цене станова на ниво прихватљив већини грађана.

Привредна комора Србије тражи од државе да се хитно донесе Закон о лизингу у стамбеној изградњи. Упозоравају да се мора убрзати издавање грађевинских дозвола.

Ако не започну најављене инвестиције, доћи ћемо у ситуацију да ћемо, после кризе, опет имати велику тражњу, само што ће бити много мање станова, али по много вишој цени.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије