Благ опоравак тржишта рада у САД

У Америци остало без посла седам милиона људи, на бироима је још 15 милиона. Стопа незапослености највиша у последњих 26 година. Последњи извештаји из августа показују да је, ипак, било најмање отпуштања радника у протеклих 12 месеци.

Од почетка рецесије, у Америци је остало без посла седам милиона људи. На бироима је сада њих 15 милиона. Стопа незапослености највиша је у последњих 26 година, готово 10 одсто.

Ипак, последњи показатељи из августа добра су вест за америчку привреду јер је у том месецу било најмање отпуштања радника у протеклих годину дана.

Статистика опомиње и охрабрује. Незапосленост расте али и успорава. Сада износи 9,7 одсто.У августу су послодавци отпустили 216.000 радника, 9.000 мање него што се очекивало. То је најнижи број отказа у последњих 12 месеци.

"Тржишта рада се опорављају. Биће то дуг и болан процес, али идемо у правом смеру", рекао је економиста Марк Занди.

Ситуација је много боља него на почетку године, када је месечно без посла остајало више од 700.000 људи.

Опоравак на видику

И поред рекордне незапослености постоје охрабрујући знаци. Продаја робе на мало и аутомобила скочила је у августу, захваљујући, пре свега, новцу из владиног плана за стимулацију привреде.

Крајслер је позвао 900 радника да се врате на посао у фабрику у Илиноису, јер је успео програм "Кеш за крш".

Многе мале фабрике, радиле су до недавно само са једним радником. Сада су се на посао вратили сви. "Посао је кренуо. Уговори су склопљени и добро је да се ради", истакао је произвођач намештаја из Калифорније Клиф Спенсер.

Конкуренција за ново радно место је велика, али све зависи од града до града.

Најбоље је у Вашингтону, где за једно радно место конкурише једна особа, у Хјустону четири, Лос Анђелесу осам. Најгоре је у Детроиту, где за сваки посао конкурише 18 људи.

Зато не чуди потез једног архитекте који посао тражи осам месеци, а уз своју биографију, будућем послодавцу нуди купон за бесплатне крофне, а оном ко му помогне да добије посао, бесплатну видео камерицу.

"То је штос. Нападно је али привлачи пажњу. Можда нађем посао", нагласио је незапослени архитекта Џонатан Кобле.

Стручњаци сматрају да ће компаније нерадо запошљавати нове раднике све док се не увере да је привреда чврсто на путу опоравка. "Морамо да помогнемо свима који се нађу на бироу. Понудићемо им скраћено радно време, или програме обуке да би и даље улагали у себе", напоменула је министарка рада Хилда Солис.

Превирања на финансијским тржиштима оставила су дубоке економске ожиљке.

Економисти па и америчка Управа федералних резерви, очекују да ће до краја године стопа незапослености достићи 10 одсто. Боље податке и ружичасту слику очекују тек од друге половине идуће године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије