Читај ми!

“Железара” пали пећи

После девет месеци принудног одмора, радници смедеревске Железаре поново на радним местима. До краја године планирана производња од 70 до 75 хиљада тона челика месечно. Стручњаци кажу да је најважније постепено повећавати количине, што је услов за присуство на тржишту.

Смедеревска "Железара" поново почиње са радом, пошто ће једна висока пећ, како је најавило Министарство финасија и привреде, бити покренута у понедељак. Од пет и по хиљада запослених са принудног одмора на посао су се вратиле већ три хиљаде, остали ће када почне производња, а очекује се и примање нових 250 радника.

Висока пећ број два припремњена је за паљење. У "Железери" кажу да су сировине - руда гвожђа и кокс из луке претоварени у челичану. Очекивања радника су велика, јер су после девет месеци принудног одмора поново на радним местима.

Синиша Прелић из Самосталног синдиката "Железаре" каже да је то нешто што су очекивали и чему су се надали.

"Нешто што је добро не само за фирму, град већ и целу привреду Србије. Веровали смо у то. Видећемо како ће бити наредних месеци, али оно чиму се ми надамо јесте да добијемо и неког стратешког партнера", каже Прелић.

Технолошки поступак покретања производње је захтеван, па треба неколико дана да потекне и прво сирово гвожђе. До краја године планирана је производња од 70 до 75 хиљада тона челика месечно. Стручњаци кажу да је најважније постепено повећавати количине, што је услов за присуство на тржишту.

"Ми ту морамо бити присутни у вишим фазама прераде као што су бели лимови. Морамо се фокусирати на оне производе из производног асортимана који могу да добаце неку економију по производима", каже Никола Мајински из Удружења рудника метала, црне и обојене металургије

Смедеревска "Железара" је од јануара прошле године поново у рукама државе. Дотадашњи власник, амерички Ју Ес Стил отишао је из Србије због губитака и пада цене челика на светском тржишту, а два тендера за стратешког партнера, била су неуспешна.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. новембар 2025.
7° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом