Расте број незапослених у ЕУ

Број незапослених у 27 земаља чланица ЕУ порастао је за више од пет милиона и сада износи 21,5 милона, највише у последњих 10 година. Све више гастарбајтера се враћа. У балтичким земљама број незапослених утростручен, а Бугарима најтеже, јер је и код куће све мање посла.

Стопа незапослености у Европској унији наставља да расте. Само у јуну број људи без посла у ЕУ је повећан је за 246.000. Велики број Европљана који су бољи посао налазили ван граница своје домовине принуђени су да се врате кући.

У послењих годину дана број незапослених у 27 земаља чланица порастао је за више од пет милиона и сада износи 21,5 милона, што је највише у последњих 10 година.

Економска криза погађа све земље ЕУ и све групе становништва. Ипак, међу најугроженије земље спадају неке од нових чланица, као што су балтичке земље, Летонија, Литванија и Естонија, где се стопа незапослености готово утростручила, али и последње примљене - Бугарска и Румунија.

Бугарима најтеже

Велики број бугарских држављана је због економске кризе и губитка посла принуђен да се врати у домовину, али је питање да ли и тамо за њих има бољег живота.

Готово једна петина свих становника градића Долно Осеново, у јужној Бугарској, била је запослена у Португалу, а новац који су они слали кући значио је опстанак за њихове породице. Међутим, сада су се готово сви вратили у Долно Осеново.

"Живот у Португалу је много склупљи, а плате су постале мање. Морали смо да се вратимо кући," изјавила је за немачки државни радио "Дојче веле" једна од становница Долног Осенова.

Међутим, ни ситуација код куће није нисста боља, перспективе за нова радна места нема, а новац зарађен у иностранству полако се троши.

Све више младих без посла

Иако се, како широм света, тако и у ЕУ, већ осећају први показатељи економског опоравака, према прогнозама управо ће се тржиште рада најспорије опорављати од највеће послератне рецесије. Посебно је забрињавајући велики проценат младих који су без посла.

На нивоу ЕУ 18,4 одсто младих нема посао, док је у кризом теже погођеним земљама та број још већа.

Како млади, тако ни повратници у Бугарску, не могу да се надају новим радним местима. Неки медији најављују "катастрофу на бугарском тржишту рада", као и "беспошетедну борбу за неколико преосталих места".

"У Италији сам зарађивао између 1.800 и 2.000 евра месечно. Овде је максимум 300 до 400 евра. Понекад и месецима чекате да добијете плату. И сви за све криве кризу," каже Стефан Стојув, који је годинама радио у Италији.

Иако је криза погодила све, и никоме "не цветају руже", свако покушава да се снађе-државе доносе и спроводе пакете мера за ублажавање ефекта и излазак из кризе, а појединци гледају шта је најбоље за њих и њихову породицу.

Стефан Стојув тако поново планира да напусти Бугарску, у потрази за послом и бољим животом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара